Preloader

Najprostsze ciasto paleo (dla leniwych)

Anna Przebinda

 Jak wyglądają paleo słodycze? Czym zastąpić mąkę? Czy paleo ciasto bananowe jest zdrowe? Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto paleo – proste, szybkie i pyszne!

Choć jestem dietetykiem, to… nie jestem kucharzem 🙂 Jadłospisy, które piszę, są smaczne i zdrowe, ale również bardzo proste. Raz na jakiś czas fajnie powymyślać, ale na co dzień zawsze organizuję pracę w kuchni tak, by zajmowała jak najmniej czasu.

Dlatego przeważnie sięgam po mój super prosty, bazowy przepis. Wbrew powszechnym przekonaniom, wypieki bez zbóż nie muszą być ani pracochłonne, ani skomplikowane. Poniższe ciasto paleo jest świetnym tego przykładem.

Ciasto paleo paleo ciasto bananowe

Ciasto paleo bananowe:

Składniki na ciasto paleo:

  • 3 dojrzałe banany (im więcej brązowych plamek mają, tym będą słodsze)
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • Opcjonalnie: 1 łyżka miodu, 1 łyżka kakao lub karobu, inne owoce

Czas:

  • 10 minut wykonanie
  • 45-50 minut pieczenie

Wykonanie ciasta paleo:

Piekarnik rozgrzewamy do 165oCelsjusza.

Jeśli nie roztopiliśmy wcześniej oleju kokosowego, robimy to teraz – około dwie kopiate łyżki rozpuszczamy w garnuszku/kąpieli wodnej i studzimy. Olej nie może być gorący, bo zetnie nam jajka i nic się nam nie uda.

Przygotowujemy glutka z siemienia – łyżkę siemienia lnianego zalewamy trzema łyżkami gorącej wody i zostawiamy.

W dużej misce blendujemy banany na mus, dodajemy jajka – u mnie 5 małych – i olej. Jeśli dodajemy miód, kakao lub karob, robimy to na tym etapie, ale jeśli banany były dojrzałe, dodatkowe słodzidło jest niepotrzebnie.

Mieszamy mikserem lub blendujemy, dodajemy dwie kopiate łyżki mąki kokosowej, łyżeczkę sody i ocet (wlewamy go w to miejsce, w którym sypnęliśmy sodę – powinna się zacząć pienić). Miksujemy raz jeszcze i patrzymy na konsystencję. Ma być gęsta, ale wciąż płynna, z łatwością powinna dać się przelać do formy. Jeśli jest za rzadka, dodajemy łyżkę mąki kokosowej, jeśli za gęsta – nie panikujemy i dodajemy jedno jajko więcej.

Ciasto przekładamy do formy (u mnie forma na tartę 27 cm) i, jeśli mamy ochotę, dekorujemy innymi owocami. Można też pokroić je w kostkę i wmieszać do masy. Wkładamy do piekarnika i pieczamy 45-50 minut (jeśli po włożeniu patyczka w ciasto wychodzi on suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe).

Może stać spokojnie 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Choć jak teraz myślę, to chyba czwartego nigdy nie dotrwało…

Kilka #tipzwpz jak upiec idealne ciasto paleo

Ciasto robiłam w chyba wszystkich możliwych konfiguracjach i zawsze wychodzi. Nie ukrywam, że dziś robię je na oko – co mi wpadnie w ręce, mieszam, wlewam do pierwszej lepszej formy i wsadzam do piekarnika. W tej okrągłej na tartę ciasto ma delikatniejszą konsystencję, zbliżoną do ciasta drożdżowego. W keksówce jest mokre, ciężkie i bliżej mu do brownie (sprawdźcie przepis Kasi!).

Jeśli mam dwa banany, daję dwa, jeśli cztery – cztery. Jeśli gdzieś się uchowała marchewka, która pilnie wymaga zagospodarowania, to też ląduje w masie (trzeba ją po starciu dokładnie odcisnąć z wody). Czasem daję 5 jajek, a jak są wyjątkowo duże – nawet cztery.

Większość przepisów na paleo-bananowce zaleca dodanie większej ilości oleju niż w tym przepisie. U mnie nikt nie przepada za wyjątkowo tłustymi ciastami i około 1/3 do 1/2 szklanki wystarcza. Olej można zastąpić masłem klarowanym lub oliwą z oliwek, jeśli nie przeszkadza nam smak 😉

W końcu, siemię lniane można zmielić, zamiast zalewać wodą. Wówczas ciasto mocniej wyrośnie. Ładniej też wyrośnie, jeśli oprócz dojrzałych bananów damy też jednego w pełni żółtego – ma wtedy więcej skrobi, która poniekąd zastąpi nam gluten w cieście.

Co zdrowego znajdziesz w paleo cieście?

Ciasto jest pozbawione zbóż i glutenu. Pieczemy je w tak niskiej temperaturze, że zachowujemy . Użyte siemię lniane w formie nasion jest stabilne termiczneCiasto nie zawiera laktozy, ale ma nabiał (jajka), więc nie nadaje się na dietę AI (choć można je zmodyfikować). Będzie się nadawało na IV fazę diety SCD. W diecie FODMAP może być problematyczne – należy użyć bardzo dojrzałych bananów i nie dodawać miodu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Witaj!

Nazywam się Anna Przebinda. Zawodowo jestem psychodietetykiem i zajmuję się tym, by inni osiągali cele zdrowotne, sportowe oraz sylwetkowe tak, jak lubię: szybko, łatwo, efektywnie. Prywatnie – jestem fanką kawy i kotów, a w wolnym czasie trenuję do górskich ultramaratonów.

Z widelcem po zdrowie

Poradnia Z widelcem po zdrowie powstała, by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Z podopiecznymi realizujemy ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. To miejsce, w którym stosujemy nowoczesne zasady dietetyki opartej na faktach, bo wierzymy, że istnieje cienka linia pomiędzy “jeść” a “odżywiać” – i tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć.

Gotowe jadłospisy

 

Współpraca

Facebook

Najnowsze wpisy:

Z widelcem po zdrowie

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. Nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2020 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina