Preloader

Zdrowa dieta na Wielkanoc

Anna Przebinda

Jak w Wielkanoc nie zaprzepaścić efektów odchudzania? Czym powinna charakteryzować się dieta na Wielkanoc? Poznaj odpowiedzi na wszystkie pytania i pobierz jadłospis na Wielkanoc 1600 kcal!

Czy musisz liczyć kalorie w Wielkanoc?

Nie sądzę 😉 Musimy zdać sobie sprawę z jednego. Efekty stosowania diety odchudzającej widzimy na przestrzeni tygodni i miesięcy, a nie kilku dni. Podobnie jest z tyciem – przybieramy na wadze przez długi okres czasu, a 1-2 dni większej podaży kalorii nie zmieni nic w ostatecznym rozrachunku. Więc tak naprawdę… nie musisz “trzymać diety" w Wielkanoc.

O wiele ważniejsze będzie Twoje podejście do zdrowego żywienia od poniedziałku do piątku niż od święta 😉 

Dlatego zastanów się, czy masz zdrowe nawyki żywieniowe i zrób choć pobieżny rachunek sumienia co do ostatnich tygodni 😉 Jeśli w 80% jesteś zadowolony z tego, co pojawiało się na Twoim talerzu, to w święta spokojnie możesz pozwolić sobie na wyżej przetworzone menu.

Co więcej, spontaniczne podniesienie kaloryczności może mieć nawet pozytywny efekt na sylwetkę u osób, które odchudzają się już kilka tygodni i uchronić przed procesem, który nazywamy “załamaniem metabolicznym“. Pisałam o tym przy okazji artykułu Czemu nie mogę schudnąć? 8 prostych powodów – wprowadzanie zmian i przerw w diecie jest jedną ze strategii, które mogą stymulować metabolizm.

Dieta na wielkanoc 1600 kcal

Najważniejsze to brak stresu

Mówię serio! Jeśli od tygodnia nie możesz spać, bo zastanawiasz się, jak nie skusić się na ulubiony placek pieczony przez Twoją babcię, poważnie przemyśl swoje podejście do diety 😉 Jestem zdecydowaną przeciwniczką radykalnych diet i zero-jedynkowego podejścia do żywienia. 

Podobnie układam jadłospisy, które piszę dla moich podopiecznych i które dostępne są w sklepie. Są one zdrowe, ale niepozbawione smakowitych deserów czy ulubionych kanapek. Grunt to zdrowy rozsądek.

Jedzenie ma nas odżywiać – ale powinno też smakować. Nie ma też moralności, dlatego nie dziel produktów spożywczych na “dobre" i “złe". To myślenie prędzej czy później zagoni Cię w ślepą uliczkę. Kotlet schabowy z kluskami śląskimi zjedzony kilka razy do roku nie równa się schabowemu w każdy weekend 😉

(Czy wiesz, że będąc “na diecie" możesz też jeść pierogi i naleśniki? 😉 ).

Dieta na wielkanoc 1600 kcal

Dla kogo jest dieta na Wielkanoc?

Na pewno jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej z powodów zdrowotnych, do świąt powinieneś się przygotować wcześniej. Sprawdź artykuł dotyczący świąt na diecie bezglutenowej – możliwe, że zawarte tam wskazówki Cię zainspirują!

Przygotowana przeze mnie dieta na Wielkanoc będzie świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą przerywać diety z powodu świąt. Za taką decyzją może stać kilka przesłanek:

  • dopiero zaczynasz dietę odchudzającą i nie chcesz wypaść z rytmu,
  • gdy przerywasz swoją dietę bardzo długo musisz wracać do codzienności,
  • nie masz pomysłu, co przygotować na Wielkanoc w tym roku,
  • chcesz przygotować zdrowsze wersje tradycyjnych potraw, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać,
  • masz dość tego, że na święta zawsze jest za dużo jedzenia i sporo się marnuje (lub musisz to dojadać przez kolejne dni),
  • chcesz ograniczyć ciężkostrawne posiłki, żeby w Wielkanoc mieć dużo energii zamiast poczucia ciągłego przejedzenia 😉 .

Jeśli zwykłe rady, jak “zamień majonez na jogurt naturalny" albo “po prostu pomiń boczek przy gotowaniu żurku" wprowadzają tylko mętlik w Twojej głowie, dieta na Wielkanoc będzie rozwiązaniem 😉 Postarałam się w niej zachować różnorodność i odtworzyć kilka tradycyjnych smaków, w odchudzonej wersji, ale zachowując ich charakter 🙂

Jak wygląda dieta na Wielkanoc?

Dieta na Wielkanoc, którą dla Was napisałam, składa się z 3 dni: soboty, niedzieli i poniedziałku. Sobota jest dniem bezmięsnym i bez słodyczy (ma też ciut mniej kalorii, ponieważ jest dniem postnym), w niedzielę i poniedziałek zjadasz 3 pełnowartościowe posiłki i słodką przekąskę z ciast bez dodatku cukru.

Większość przepisów na posiłki, oprócz ciast, przygotowanych jest na 6 porcji. Nałóż sobie około 1/6 przygotowanej potrawy, jeśli chcesz pilnować kaloryczności. Dzięki temu, nie musisz przygotowywać osobno posiłków dla siebie, a osobno dla rodziny. 

Niech też zjedzą zdrowo! 😉

W ciągu trzech dni, średnia wartość energetyczna wynosi 1551 kcal, z czego dziennie 100 g białka, 60 g tłuszczu i 154 g węglowodanów.

Dieta na wielkanoc 1600 kcal

Dieta na Wielkanoc: sobota

Śniadanie: Kanapki z twarożkiem (349 kcal)

Przekąska: Jabłko (160 kcal)

Obiad: Żurek wegetariański i dorsz w musztardzie pieczony z warzywami (477 kcal)

Kolacja: Wegetariańska sałatka z cieciorki + grzanki z chleba żytniego (316 kcal)

Dieta na Wielkanoc: niedziela

Śniadanie: Jajka faszerowane szynką, sałatka jarzynowa, pieczona pierś z indyka i chleb żytni (470 kcal)

Przekąska: Sernik klasyczny i mazurek wielkanocny (406 kcal)

Obiad: Pieczone udka z kurczaka, surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki (492 kcal)

Kolacja: Tortilla z łososiem i serem feta (350 kcal)

Dieta na Wielkanoc: poniedziałek

Śniadanie: Sałatka caprese, pieczona pierś z indyka, guacamole, jajko gotowane na twardo i chleb żytni (489 kcal)

Przekąska: Sernik klasyczny i mazurek wielkanocny (406 kcal)

Obiad: Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów z kaszą pęczak i sałatka grecka (475 kcal)

Kolacja: Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i czerwoną fasolką (314 kcal)

POBIERZ JADŁOSPIS

.

Na co dodatkowo zwrócić uwagę w Wielkanoc?

Jest jeszcze kilka rad, które pomogą Ci czuć się dobrze w Wielkanoc:

  1. Pij dużo wody – minimum 2 l dziennie. Jeśli masz ochotę, sięgaj po herbaty owocowe i ziołowe.
  2. Unikaj picia soków oraz napojów gazowanych i pilnuj się z alkoholem 😉 Alkohol podnosi apetyt i ma sporo kalorii.
  3. Przygotowana przeze mnie dieta na Wielkanoc jest lekkostrawna, ale jeśli boisz się o trawienie, przed posiłkami wypijaj zioła: miętę, koper włoski, mniszek lekarski lub rumianek.
  4. Do większości posiłków podawaj świeże warzywa: pokrojone pomidory, kiszone ogórki, słupki papryki i marchewki, świeża sałata skropiona sokiem z cytryny… To świetne, niskokaloryczne dodatki do głównych posiłków.
  5. Skup się na jedzeniu 3-4 razy dziennie i nie dokładaj sobie! Najgorsze dla nas jest podjadanie. Nałóż sobie to, na co masz ochotę, zjedz i odejdź od stołu 😉 Staraj się też nie trzymać na wierzchu przez cały dzień ciast, wędlin czy miski wypełnionej bakaliami. Po posiłkach zawiń resztki w folię aluminiową i schowaj do lodówki – nie będą Cię kusić, a jedzenie się nie zmarnuje.

Dodaj komentarz

Witaj!

Nazywam się Anna Przebinda. Zawodowo jestem psychodietetykiem i zajmuję się tym, by inni osiągali cele zdrowotne, sportowe oraz sylwetkowe tak, jak lubię: szybko, łatwo, efektywnie. Prywatnie – jestem fanką kawy i kotów, a w wolnym czasie trenuję do górskich ultramaratonów.

Z widelcem po zdrowie

Poradnia Z widelcem po zdrowie powstała, by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Z podopiecznymi realizujemy ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. To miejsce, w którym stosujemy nowoczesne zasady dietetyki opartej na faktach, bo wierzymy, że istnieje cienka linia pomiędzy “jeść” a “odżywiać” – i tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć.

Gotowe jadłospisy

 

Współpraca

Facebook

Najnowsze wpisy:

Z widelcem po zdrowie

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. Nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2020 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina