Fit Reese’s przepis, czyli szybka czekoladka z masłem orzechowym (deser na jedną porcję)

przepis czekolada reeses masło orzechowe dieta słodycze deser dietetyk Kraków

Fit Reese’s przepis, czyli czekoladka z masłem orzechowym. Kto ich nie lubi? Jak zrobić FIT Reese’s, wegańskie, wysokobiałkowe i bez dodatku cukru?

 

Kto nie lubi czekolady? Mleczna, gorzka, z orzechami, bakaliami… Na pewno każdy z nas ma swoją ulubioną.

O ile jeszcze w przypadku gorzkiej łatwo poprzestać na jednej kostce, o tyle w przypadku nienaturalnie słodkich czekolad mlecznych, zwłaszcza tych z nadzieniem, ciężko się oprzeć pokusie zjedzenia jeszcze jednego kawałeczka… I tu powstaje dylemat – czy włączyć je do codziennej diety, ryzykując zjedzenie całej tabliczki, czy odstawić i poprzestać na gorzkich lub nie jeść wcale?

A gdyby tak zrobić własną czekoladę? W dodatku bez cukru i z dodatkiem białka?

Taką, która nie tylko zaspokoi naszą słodką potrzebę, ale także może posłużyć jako mały posiłek?

Dziś mam dla Was przepis na domowe czekoladki a’la Reese’s. Oczywiście, możecie je dowolnie modyfikować w zależności od preferencji. Świetnie sprawdzi się tutaj nie tylko masło z dowolnych orzechów, ale także pasta kokosowa, tahini, wiórki kokosowe, słonecznik czy orzechy. Fajny efekt można uzyskać dodając do masy nieco mąki kokosowej, daktyli, owoców jagodowych lub poppingu z amarantusa.

Jeśli nie używacie odżywki białkowej, możecie po prostu posłodzić masę erytrolem, ale pamiętajcie, że wtedy czekoladki nie będą już białkowe.

Warto dodać, że produkcja takich czekoladek nie zajmuje więcej niż 10 minut! No i dzięki temu rozwiązaniu możecie mieć zawsze w zamrażalniku zdrową słodkość w razie nadejścia niespodziewanej zachcianki 😉

Sprawdź resztę naszych przepisów na jednoporcjowe, wysokobiałkowe desery bez cukru!

 

przepis czekolada reeses masło orzechowe dieta słodycze deser dietetyk Kraków Fit Reese's przepis

Fit Reese’s przepis (na jedną porcję)

230 kcal  12B/20T/2W

  • 10 g oleju kokosowego lub 30g mleczka kokosowego
  • 10 g dowolnej odżywki białkowej, może być wegańska
  • łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta soli i cynamonu
  • 15 g masła orzechowego

Fit Reese’s wykonanie

  1. Wszystkie składniki poza masłem dobrze wymieszać aż powstanie gładka masa (jeśli olej jest w formie stałej, należy zrobić to w rondelku na małym ogniu).
  2. Połowę masy wylać w silikonową foremkę (na lód lub muffinki), położyć masło orzechowe i zalać resztą masy czekoladowej.
  3. Wstawić do zamrażalnika przynajmniej na kilka godzin.

Kto się skusi? 🙂

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email