Mrożone tiramisu
Lubicie kawę? Wobec tego na pewno mieliście okazję spróbować jakiejś wersji deseru tiramisu. Dziś mam dla Was całkowicie legalną, zdrową i wysokobiałkową wersję bez cukru! W zasadzie nie wiem, czy powinnam nazywać to tiramisu, bo jest także pozbawione mascarpone, a do tego jest mrożone 😀 Ale smakiem wcale nie odbiega od oryginału! Sprawdzi się świetnie na letnie śniadanie lub deser – zwłaszcza, że spokojnie można przygotować je dzień lub dwa wcześniej, nawet w powiększonej ilości. Spróbujecie?
MROŻONE TIRAMISU /porcja/
40B/20T/40W
– banan
– 10g płatków owsianych
– 10g ryżu dmuchanego (lub 10g płatków więcej)
– 10g mielonego siemienia lnianego
– 10g mąki kokosowej
– opakowanie Skyra lub innego naturalnego serka wysokobiałkowego
– 10g masła orzechowego
– łyżka kakao
– 10g wiórek kokosowych
– 10g gorzkiej czekolady
– łyżeczka erytrolu
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– kilka kropel aromatu migdałowego lub Amaretto
Płatki owsiane, ryż, siemię i kakao zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, wrzucamy do blendera. Dodajemy pół banana, masło orzechowe i dokładnie blendujemy. Połową powstałej masy wykładamy dno foremki – może to być niewielkie, płaskie plastikowe lub silikonowe pudełko. Teraz blendujemy ze sobą resztę banana, serek, aromat, mąkę kokosową, kawę i erytrol. Dodajemy skrojoną gorzką czekoladę i mieszamy. Masę wykładamy na płatki. Przykrywamy resztą masy kakaowej, posypujemy wiórkami. Wstawiamy na noc do zamrażalnika, jemy po kilku minutach od wyjęcia.
Witaj!
Z widelcem po zdrowie
Gotowe jadłospisy
Współpraca
Najnowsze wpisy:
Popularne posty:
-
01
-
02
-
03
-
04
-
05
-
06
-
07
-
08