O mnie

Cześć! Nazywam się Anna Przebinda. Jestem z wykształcenia psychologiem i psychodietetykiem. Studiuję Nutritional Consultancy w Plaskett Nutritional Medicine College i jestem w trakcie uzyskiwanie certyfikatu Praktykanta Medycyny Funkcjonalnej w Functional Medicine University. Miło mi, że tu jesteś!

Dietetyka i sport są moją pasją od lat. Założyłam poradnię po to, by pomóc innym w znalezieniu swojej “idealnej diety”. Z widelcem po zdrowie działa w sieci od kilku lat, a przez ten czas udało nam się nawiązać współpracę z kilkudziesięcioma podopiecznymi, którzy sukcesywnie realizują swoje cele – poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. 

W dietetyce nie ma jednego, idealnego systemu żywienia. Dieta powinna być zindywidualizowana i dopasowana do jednostki, bo to, co jednemu pomaga, dla drugiego będzie trucizną. Znamy podejścia high carb i low carb, diety ketogeniczne, system paleo i diety samuraja, low-FODMAPs i GAPs… to nauczyło nas, że… to zależy, a diabeł tkwi w szczegółach. W pracy z podopiecznymi nie ma dla nas gotowych schematów – odpowiednią dla Ciebie dietę trzeba będzie stworzyć od podstaw kierując się Twoim celem, wywiadem żywieniowym i zbilansowanym, zdroworozsądkowych podejściem.

ULUBIONY CYTAT:

Impossible is nothing.

SPECJALNOŚĆ:

Dietetyka sportowa i “załamanie metaboliczne”

KILKA SŁÓW O MNIE:

Jestem z wykształcenia psychologiem, psychodietetykiem i założycielką poradni Z widelcem po zdrowie. Studiuję Nutritional Consultancy w Plaskett Nutritional Medicine College, jestem też w trakcie uzyskiwanie certyfikatu Praktykanta Medycyny Funkcjonalnej w Functional Medicine University. Uczę się zresztą ciągle, bo dietetyka dziś przypomina smoka o wielu głowach – jeśli nie czytasz najnowszych badań, będziesz się cofał.

Szeroko pojęta dietetyka – żywność, żywienie, medycyna – są moimi pasjami od dawna. Balansując między różnymi podejściami szukam systemu, który będzie optymalny dla zdrowia. Wyznaję sportowy tryb życia – trenuję bardziej lub mniej siłowo i biorę udział w biegach górskich na dystansach ultramaratonów… z kilkoma sukcesami na koncie 😉

Niestety, jak to na kobietę przystało – mam za sobą diety niskokaloryczne, zaburzenia miesiączkowania i problemy z tarczycą. Przetestowałam na sobie każdy możliwy system żywienia, co nauczyło mnie wiele pokory – ale pozwoliło też wypracować idealny dla mnie model żywienia. Dlatego do zdrowia moich podopiecznych podchodzę bardzo indywidualnie. Plan, jaki przyjęłam, nie jest chwilową zachcianką – to styl na życie.

Nie jestem zwolennikiem diet w potocznym ich rozumieniu – wiem, że kalorie się liczą, ale wierzę, że nie trzeba ich pieczołowicie liczyć, by osiągać cele. Wierzę, że jedzenie może dostarczyć nam siły, a jeśli dodamy do niego optymalnie funkcjonującą psychikę – zapewnić satysfakcjonujące życie. Specjalizuję się w pomocy osobom cierpiącym na schorzenia hormonalne oraz choroby autoimmunologiczne – od niedoczynności tarczycy i Hashimoto po zaburzenia menstruacji i problemy z rekompozycją z sylwetki przy dietach niskokalorycznych. Bliski jest też temat zaburzeń, które wrzucamy do worka „zmęczenia nadnerczy”. Doradzę Ci, ile jeść węglowodanów i jak komponować posiłki, by poprawić wrażliwość insulinową, zwiększyć konwersję hormonów tarczycy i uspokoić nadnercza. Współpracuję też ze sportowcami i klubami sportowymi – tak amatorami, jak i zawodowcami.

SZKOLENIA ORAZ PUBLIKACJE

  • Dietetyka (Akademia Dietetyki)
  • Dietetyka sportowa (Akademia Dietetyki Sportowej)
  • Medycyna Funkcjonalna (Functional Medicine University)
  • Nutritional Consultancy (Plaskett International Collage)
  • Psychologia, studia magisterkie (Uniwersytet Jagielloński)
  • Psychodietetyka, studia podyplomowe (WSNS Lublin)
  • Dieta autoimmunologiczna (Klub Medycyny Funkcjonalnej)
  • Dieta i suplementacja w crossfit (Barbell Kitchen)