Paleo tort, choć bezglutenowy i bez cukru, nie jest najtrudniejszym wypiekiem 🙂 Ciasto powstało przy okazji świętowania 50. urodzin mojej mamy i wyszło przepyszne. Jest mało skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalistycznych mąk, oprócz mąki kokosowej. Wiecie, że nie przepadam za kombinowaniem i sprowadzaniem produktów niedostępnych w sklepach.
Paleo tort nie ma cukru – jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego użyłam erytrytolu, zaglądnij tutaj!
Ciasto ma trzy warstwy: dwie kokosowe i jedną daktylową. Polecam właśnie tak je robić, smaki najlepiej się wówczas przegryzają. Jeśli przygotujecie masę z dwóch puszek mleka kokosowego, z pewnością wystarczy Wam jej do obłożenia boków i całość będzie wyglądała o wiele schludniej, niż u mnie 🙂
Paleo tort (dwie 22cm tortownice):
- szklanka/130g mąki kokosowej
- pół szklanki ciemnego kakao
- 9 wiejskich jaj
- 3/4 szklanki oleju kokosowego / masła klarowanego (w formie płynnej)
- 1/4 szklanki erytrytolu
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy dwie tortownice – jeśli nie są silikonowe, wykładamy je papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao i sodę i odstawiamy na bok. W drugiej ubijamy jajka około 2 minut, a następnie dodajemy olej, miód, przestudzoną kawę i wanilię. Miksujemy i dodajemy suche składniki. Mieszamy dalej, a gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do dwóch tortownic (u mnie była dość płynna i nie sprawiała problemów). Pieczemy 30 minut, zostawiamy na jeszcze 10 w piekarniku po czym wyciągamy z form i studzimy na kratce.
Masa kokosowa
- duża puszka mleczka kokosowego dobrej jakości (polecam Real Thai)
- 2 łyżki erytrytolu
- łyżeczka mąki kokosowej
- trzy łyżki wiórków kokosowych
Mleczko kokosowe trzymamy najpierw w lodówce minimum 12 godzin. Schłodzone wyciągamy, otwieramy i przekładamy zbitą śmietankę do miski – jeśli nasze mleczko jest wciąż płynne, nie ma strachu, zagęścimy je mąką kokosową. Wodę z puszki zostawiamy, przyda się później. Dodajemy erytrytol i ubijamy śmietankę mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie zwarta, w razie potrzeby dodając mąkę kokosową. Do gęstej masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Do momentu użycia przetrzymujemy w lodówce.
Masa daktylowa
- 150g daktyli
- woda z mleczka kokosowego (lub po prostu woda)
Daktyle z wodą przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie miksujemy… i staramy się nie zjeść całości łyżeczką.
Paleo tort – wykonanie
Ostudzone płaty kroimy każdy na pół, tak, aby powstały cztery warstwy. Na pierwszą wykładamy połowę masy kokosowej, zakrywamy płatem ciasta i dokładnie dociskamy, wykładamy całą masę daktylową, znów płat ciasta i masa kokosowa. Przykrywamy ostatnią warstwą i przyozdabiamy. Jeśli zrobiliśmy masę z dwóch mleczek kokosowych, powinno nam wystarczyć jej do obłożenia boków, a jeśli nie – używamy w tym celu wiórków kokosowych. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i podajemy.
Smacznego!