Paleo tort: bezglutenowy i bez cukru

Przepis na tort paleo bezglutenowy bez cukru

Paleo tort, choć bezglutenowy i bez cukru, nie jest najtrudniejszym wypiekiem 🙂 Ciasto powstało przy okazji świętowania 50. urodzin mojej mamy i wyszło przepyszne. Jest mało skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalistycznych mąk, oprócz mąki kokosowej. Wiecie, że nie przepadam za kombinowaniem i sprowadzaniem produktów niedostępnych w sklepach. 

Paleo tort nie ma cukru – jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego użyłam erytrytolu, zaglądnij tutaj!

Ciasto ma trzy warstwy: dwie kokosowe i jedną daktylową. Polecam właśnie tak je robić, smaki najlepiej się wówczas przegryzają. Jeśli przygotujecie masę z dwóch puszek mleka kokosowego, z pewnością wystarczy Wam jej do obłożenia boków i całość będzie wyglądała o wiele schludniej, niż u mnie 🙂

Paleo tort, Przepis na tort paleo bezglutenowy bez cukru

Paleo tort (dwie 22cm tortownice):

  • szklanka/130g mąki kokosowej
  • pół szklanki ciemnego kakao
  • 9 wiejskich jaj
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego / masła klarowanego (w formie płynnej)
  • 1/4 szklanki erytrytolu
  • 3/4 szklanki mocnej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy dwie tortownice – jeśli nie są silikonowe, wykładamy je papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao i sodę i odstawiamy na bok. W drugiej ubijamy jajka około 2 minut, a następnie dodajemy olej, miód, przestudzoną kawę i wanilię. Miksujemy i dodajemy suche składniki. Mieszamy dalej, a gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do dwóch tortownic (u mnie była dość płynna i nie sprawiała problemów). Pieczemy 30 minut, zostawiamy na jeszcze 10 w piekarniku po czym wyciągamy z form i studzimy na kratce.

Masa kokosowa

  • duża puszka mleczka kokosowego dobrej jakości (polecam Real Thai)
  • 2 łyżki erytrytolu
  • łyżeczka mąki kokosowej
  • trzy łyżki wiórków kokosowych

Mleczko kokosowe trzymamy najpierw w lodówce minimum 12 godzin. Schłodzone wyciągamy, otwieramy i przekładamy zbitą śmietankę do miski – jeśli nasze mleczko jest wciąż płynne, nie ma strachu, zagęścimy je mąką kokosową. Wodę z puszki zostawiamy, przyda się później. Dodajemy erytrytol i ubijamy śmietankę mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie zwarta, w razie potrzeby dodając mąkę kokosową. Do gęstej masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Do momentu użycia przetrzymujemy w lodówce.

Masa daktylowa

  • 150g daktyli
  • woda z mleczka kokosowego (lub po prostu woda)

Daktyle z wodą przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie miksujemy… i staramy się nie zjeść całości łyżeczką.

Paleo tort – wykonanie

Ostudzone płaty kroimy każdy na pół, tak, aby powstały cztery warstwy. Na pierwszą wykładamy połowę masy kokosowej, zakrywamy płatem ciasta i dokładnie dociskamy, wykładamy całą masę daktylową, znów płat ciasta i masa kokosowa. Przykrywamy ostatnią warstwą i przyozdabiamy. Jeśli zrobiliśmy masę z dwóch mleczek kokosowych, powinno nam wystarczyć jej do obłożenia boków, a jeśli nie – używamy w tym celu wiórków kokosowych. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i podajemy.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email