Kokosowe trufle z białej fasoli – bez glutenu, bez dodatku cukru (deser na jedną porcję)

Kokosowe trufle z białej fasoli to świetna, zdrowa alternatywa dla wysokokalorycznych kuleczek z czekolady. Sprawdź prosty przepis na trufle z białej fasoli!

 

Nutella z awokado, brownie z buraka albo batata, piernik z pomidorów… Kto by się spodziewał, że z warzyw można zrobić takie słodkości? Większość takich wypieków jest zdrowszą wersją tradycyjnych słodkości, a dodatkowo wcale nie odbiegają od nich smakiem 🙂

Na trufle czekoladowe też jest mnóstwo sposobów – można je zrobić daktyli, awokado, kaszy jaglanej, twarogu, ciecierzycy…

Dziś proponuję Wam chyba najłatwiejszą i najszybszą wersję – trufle z fasoli. Uwierzcie, że dodatek strączków jest zupełnie niewyczuwalny, a struktura tych kuleczek chyba najbardziej przypomina oryginał.

Poza tym uwielbiam białą fasolę i nie mogę odżałować, że została przyćmiona przez jej czerwoną kuzynkę 😉 To jedno z najcenniejszych warzyw na diecie wegańskiej. Szklanka ugotowanej białej fasoli (ok. 170 gramów) to ponad 160 mg wapnia, a ponadto spełnia prawie 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo.

Jest to przepis pełnowartościowy, bogaty w białko i węglowodany złożone, dlatego takie trufle spokojnie możecie zjeść jako posiłek – śniadanie, kolację czy drugie śniadanie.

Trufle z białej fasoli świetnie nadają się na wynos i spokojnie można przygotować je dzień albo i dwa dni wcześniej – nadal będą smakować wyśmienicie!

Sprawdź resztę naszych przepisów na jednoporcjowe, wysokobiałkowe desery bez cukru!

 

Kokosowe trufle z białej fasoli - bez glutenu, bez dodatku cukru (deser na jedną porcję)

Kokosowe trufle z białej fasoli PRZEPIS (1 porcja)

30B/15T/50W
  • pół puszki białej fasoli (120g)
  • pół banana
  • 20g odżywki białkowej, w wersji wegańskiej – wegańska odżywka
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g płatków jaglanych
  • 10g amarantusa/ ryżu ekspandowanego (albo łyżka więcej płatków)
  • łyżka wiórek kokosowych
  • 10g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Kokosowe trufle z białej fasoli WYKONANIE

  1. Fasolę odsączamy i płuczemy, wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy na noc do lodówki.
  3. Rano formujemy kulki i odtaczamy w wiórkach kokosowych. 
  4. Możemy oblać rozpuszczonym kakao… i gotowe!

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email