Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

3 smaczne pomysły na zupy dla dziecka – kulinarne inspiracje dla najmłodszych

3 września 2024 pomysły na zupy


Zupy to świetne danie dla malucha – dzieci je lubią, są proste w przygotowaniu, i to w ilościach, które wystarczą dla całej rodziny, są też pożywne i szybko rozgrzewają. Kilkulatek chętnie jedzący zupy może być zachętą do rozszerzenia domowego menu. Szukasz nowego przepisu, który posmakuje dziecku? Oto aż 3 pomysły, z których na pewno wybierzesz coś dla siebie!

Kremowa zupa koperkowa z grzankami

Lekka zupa koperkowa może być podawana już maluchom przed 1. rokiem życia, dlatego często bywa propozycją zupki dla niemowląt, jednak równie dobrze nada się także dla przedszkolaka, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek. Do jej przygotowania potrzebujesz kilka podstawowych składników, w tym włoszczyznę, którą zagotujesz w wodzie z dodatkiem podstawowych przypraw, żeby stworzyć warzywny bulion.

Przygotuj także świeży koperek, który, drobno posiekany, podsmażysz na maśle i dodasz do gotującego się wywaru warzywnego. Do całości po przegotowaniu dodaje się śmietankę i doprawia do smaku. Na talerzach zupę można posypać grzankami lub podać z kawałkiem chrupiącego pieczywa.

Szybka zupa z zielonego groszku

zupa z zielonego groszku

Pyszna zupa z zielonego groszku może być świetną zachętą dla malucha do próbowania warzyw w tym kolorze. Jest smaczna, bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a także mocno zielona, zwłaszcza jeśli dodasz dużą ilość groszku. Możesz ją przygotować na wywarze drobiowym lub warzywnym, od którego zaczniesz gotowanie. Potrzebna Ci jest także puszka groszku konserwowego, którą zblendujesz razem z zalewą. Zblendowany groszek dodaj do gotującego się bulionu, wymieszaj i przegotuj, po czym zabiel odrobiną śmietanki i dopraw do smaku podstawowym zestawem przypraw jak sól i czarny pieprz.

Zupę z groszku możesz podać z makaronem, szczególnie jeśli Twoje dziecko chętnie go je. Możesz także podawać ją z chrupiącymi grzankami albo groszkiem ptysiowym, w zależności od ulubionych dodatków własnej rodziny. Na talerzach warto posypać ją odrobiną świeżego koperku lub natki pietruszki, które świetnie skomponują się z tą zupą nie tylko pod kątem koloru, ale i świeżego aromatu.

Kapuśniak ze świeżej kapusty z parówką

zupa kapuśniak

Nie wszystkie dzieci przepadają za kiszoną kapustą, dlatego dla kilkulatków proponujemy kapuśniak robiony z jej świeżej, słodszej odmiany. Tu również przyda Ci się gotowy bulion warzywny lub drobiowy, dlatego to od jego przygotowania warto zacząć robienie zupy. Kiedy będzie gotowy, odstaw go na bok i zabierz się za przygotowanie warzyw, w tym nie tylko kapusty.

Potrzebujesz marchewki, którą zetrzesz na tarce lub drobno pokroisz, a następnie poddusisz na maśle, najlepiej od razu w dużym garnku, do którego następnie dodasz drobno poszatkowaną kapustę, a także kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Warzywa zalewa się wcześniej przygotowanym bulionem i z dodatkiem przypraw gotuje przez około 20-30 minut.

Osobno posiekaj cebulę i uduś na maśle, dodaj odrobinę mąki i tak przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy. Przed podaniem przygotuj też parówki – każdą z nich pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na chwilę do gotującej się wody. Parówki możesz dodać do garnka z zupą i wymieszać albo podawać już na talerzach.

Artykuł sponsorowany

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta na redukcję
Rola odżywiania w rehabilitacji neurologicznej
catering na dietę ketogeniczną

Jesteś zainteresowany reklamą?