Pieczywo z Biedronki 1/2: bułki i wypieki, które kupić?

Pieczywo z Biedronki bulki jakie pieczywo jest zdrowe

Jakie pieczywo z Biedronki jest zdrowe? Które bułki kupić? A jakiego pieczywa unikać? Zapraszam ranking, w którym porównamy pieczywo z dyskontów pod kątem wartości odżywczych oraz kalorii. Dziś po lupę idą bułki z Biedronki!

Sprawdź też koniecznie drugi wpis w serii, czyli przegląd chlebów i bagietek z Biedronki.

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Na temat wyboru zdrowego pieczywa nie będę się rozpisywać, bo wszystko zostało powiedziane w poprzednich wpisach:

Dziś szukamy w Biedronce pieczywa z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, o krótkim i prostym składzie, bez zbędnych konserwantów, emulgatorów lub stabilizatorów. Dodatkowo, zwracam uwagę na kaloryczność pieczywa, zawartość białka i błonnika. Plusem dla mnie jest również brak cukru i substancji słodzących, w tym słodów używanych w piekarnictwie. Takie pieczywo będzie miało niższy indeks glikemiczny.

Czy taki chleb można kupić w markecie?

Tak! Ale musisz wiedzieć, jak go szukać 😉

Pamiętaj też, że oferowane w większości sklepów pieczywo, nawet bezglutenowe, nie będzie zgodne z dietą ubogą w FODMAP. Przepis na tani i prosty chleb ubogi w FODMAP znajdziesz jednak tutaj. Spróbuj koniecznie, bo jest to szybki przepis, a chleb jest zdrowy i wartościowy nie tylko dla FODMAPowców 😉 No i zapachu własnoręcznie pieczonego bochenka nie zastąpi nic innego…

Natomiast jeśli z różnych powodów musisz (lub chcesz! 😉 ) zrezygnować z pieczywa, sprawdź artykuł: Czym zastąpić chleb?

Pieczywo z Biedronki bulki jakie pieczywo jest zdrowe

Bułka, chleb czy bagietka – co jest zdrowsze?

Czy bułki są zdrowe? Generalnie nie ma większej różnicy między tak rozumianym rodzajem pieczywa a walorami prozdrowotnymi. Bułki i chleb mają podobne składy i cechy: są źródłem węglowodanów oraz błonnika w diecie. Zauważyłam jednak, że ciężej jest kupić dobrej jakości bułkę lub bagietkę niż bochenek chleba z dobrym składem. Pewnie wynika to z faktu, że pieczywo ciemne, ciężkie, na zakwasie ma coraz większą rzeszę fanów, ale bułeczki lubimy miękkie, ładnie wyrośnięte i lekkie. To powoduje, że dodatek mąki pełnoziarnistej czy zakwasu jest mniej popularny, bo mocno zmienia fizyczne cechy pieczywa.

Z drugiej strony, kupowanie całego bochenka chleba może się okazać zbytnią pokusą dla kogoś, kto przepada za pieczywem, a stara się ograniczyć jego ilość. Z kupionej bułki nie weźmiemy kromki więcej 😉 To zatem zaleta bułek. Pszenne bułki są też fajnym wyborem, gdy mamy ochotę na typowy, pszenny, biały wypiek. Można kupić wartościowy, pełnoziarnisty chleb na co dzień, a od święta sięgnąć po bułkę.

Co ma więcej kalorii, bułka czy chleb? W przeliczeniu na 100 g produkty te wypadają podobnie. Przy chlebie łatwiej jednak dopasować porcję pod siebie. Standardowa kromka chleba waży 35-40 g. Dla mnie i moich podopiecznych, jedna porcja pieczywa to 70 g – standardowa bułka lub 2 kromki chleba. Taką porcję stosujemy jako jeden z zamienników w systemie opartym na porcjach, który opisałam w bezpłatnym ebooku. 70 g pieczywa można łatwo wymienić na 50 g ryżu lub kaszy albo 180-200 g ziemniaków.

Niektóre bułki mają większą wagę (>70 g), automatycznie będą miały więc więcej kalorii i węglowodanów. Warto zwrócić uwagę na to, jeśli zależy nam na kontroli kalorii w diecie. W jadłospisach, które dostaniecie w sklepie, znajdują się na przykład grahamki – ale grahamka z Waszej ulubionej piekarni może ważyć 100 g, a nie 70 g.

Z drugiej strony, dokładnie z tego samego powodu 1 kajzerka ma mniej kalorii od 1 bułki “fitness”. Jest po prostu lżejsza 🙂 

Jakie kryteria stosuje, oceniając pieczywo z Biedronki?

Składniki dzielę na: 

  • te, które są pożądane lub neutralne (zboża, nasiona i bakalie, maślanka/jogurt, drożdże, cukier, lub zakwas oraz woda),
  • te, które są dodatkami zbędnymi i nieszkodliwymi, ale przetworzonymi (kwas askorbionowy, sam gluten, barwniki, aromaty, mleko w proszku, słody i mąki słodowe, glukoza lub syrop glukozowo-fruktozowy, kwas octowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy i inne regulatory kwasowości, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych lub lecytyny, guma arabska, guma guar, karagen, guma celulozowa, propionian wapnia, propionian potasu, propionian sodu).

Szukamy dziś pieczywa z Biedronki niskoprzetworzonego, o prostym składzie, w który nie ingerowano chcąc przedłużyć jego trwałość lub podkręcić smak. Dlatego w grupie zbędnych dodatków jest nieszkodliwa witamina C. W składach podkreśliłam też substancje słodzące.

Oczywiście, jeśli produkt z tym, co nazywam “słabym składem” zjemy raz na rok, nic się nie stanie… ale na pewno można znaleźć lepszą alternatywę, a już z pewnością nie nadają się one do codziennego spożywania 🙂

W komentarzach dodaję też swoją opinię na temat kaloryczności i dodatkowych aspektów, którymi kuszą nas producenci. 

Pamiętaj, że asortyment sklepu jest różny w zależności od miejsca zamieszkania. Chleb, który dostępny jest w Twojej Biedronce, u mnie może nie występować. Jeśli na liście brakuje Ci jakiegoś wypieku, zostaw komentarz, a uzupełnię wpis!

Pieczywo z Biedronki bulki jakie pieczywo jest zdrowe

Pieczywo z Biedronki – przegląd bułek

Zanim zabierzemy się do przeglądu, pamiętajcie, że część asortymentu w Biedronce jest lokalna. Zebrałam informacje z całej Polski, ale możliwe, że któryś rodzaj pieczywa jest u Ciebie niedostępny, lub na odwrót – jest pieczywo, którego nie ma w moim rankingu. Dlatego koniecznie daj znać, czy w Twojej Biedronce pojawiają się te produkty!

Kajzerka 55 g (na porcję: 154 kcal, 5 g białka, 1 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, olej roślinny (rzepakowy), sól, cukier, płatki ziemniaczane, mleko w proszku odtłuszczone, bezwodny tłuszcz mleczny, mąka ze słodu pszennego, gluten pszenny, dekstroza, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Skład kajzerki nie powala. Ma bardzo mało błonnika (zaledwie 1 g) i niewiele białka – to, plus dodatek trzech substancji słodzących eliminują dla mnie kajzerkę z Biedronki z codziennego menu. Jeśli nawet chcę sięgnąć po kajzerkę, chętniej udam się po nią do lokalnej piekarni.

Bułka grahamka 70 g (na porcję: 163 kcal, 4,5 g białka, 5,4 g błonnika)
Skład: mąka pszenna graham 45%, woda, mąka pszenna 16%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Bułka grahamka z Biedronki jest jedną z moich ulubionych bułek z tego sklepu. Mogłaby mieć trochę lepszy skład – na przykład bez cukru – ale wciąż jest on dobry. Prawie połowa wypieku to mąka graham, która jest mąką pełnoziarnistą. To powoduje, że ma dużo białka i błonnika, a jedna porcja posiada stosunkowo niewiele kalorii.

Bułka codzienna 100 g (na porcję, pół! bułki: 131 kcal, 4 g białka, 1,3 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, kwas askorbinowy.
Ta bułka ma lepszy skład niż kajzerka, jednak wciąż niewiele błonnika i białka. Jeśli chcecie zjeść raz na jakiś czas tradycyjne, pszenne pieczywo, bułka codzienna będzie lepszym wyborem niż kajzerka.

Bułka wrocławska z makiem 65 g (na porcję: 186 kcal, 6,5 g białka, 2,5 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, mak 2,8%, drożdże, sól, olej rzepakowy, cukier, suchy zakwas żytni (mąka żytnia), glukoza (z pszenicy), mąka ze słodu pszennego, emulgatory E472e, E471, maltodekstryna, serwatka w proszku (z mleka), gluten pszenny, regulator kwasowości (octan wapnia), skrobia ziemniaczana, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy).
Bułka wrocławska z Biedronki nie zachwyca składem: emulgatorami są mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, zawiera 3 substancje słodzące oraz słód pszenny. Na pewno są lepsze wybory.

Bułka z dynią 55 g (na porcję: 199 kcal, 6,6 g białka, ? błonnika)
Skład: mąka pszenna (60,6%), mąka żytnia (15,1%), dynia łuskana pestki (15%), woda, drodze, sól.
Bułka z dynią z Biedronki ma super skład! Brakuje tu jednak mąki pełnoziarnistej. Producent nie podaje ilości błonnika, więc pewnie nie ma się czym pochwalić. Z powodu dużej zawartości pestek dyni, bułka ma dużo kalorii i sporo tłuszczu (~4 g na porcję). Bułka z dynią nie zawiera dodatku cukru!

Bułka active 90 g (na porcję: 267 kcal, 12,6 g białka, 6,6 g błonnika)
Skład: woda, mąka pszenna pełnoziarnista 32%, siemię lniane brązowe 7%, mąka sojowa 5%, nasiona słonecznika 4%, gluten pszenny, kiełki roślin 4% (pszenica orkisz, kukurydza, pszenica, proso, koniczyna czerwona, lucerna, len, soczewica, groszek), maka żytnia pełnoziarnista 3%, drożdże, cukier, zarodki pszenicy 1%, zakwas żytni suszony (mąka żytnia, woda, kultury starterowe), mąka amarantusowa 0,5%, łuski babki płesznik (Psyllium Husk), płatki ziemniaczane, mąka pszenna, glukoza, mąka słodowa pszenna, środek do przetwarzania maki: kwas askorbinowy.
Dziwne jest to, że na pierwszym miejscu w składzie bułka active ma wodę – poza tym, skład jest świetny. W końcu pełnoziarnista mąka! Porcja, czyli cała bułka ma sporo kalorii, ale równocześnie dużo białka i błonnika! Byłoby super, gdyby bułka dedykowana osobom aktywnym nie miała tylu substancji słodzących…

Ciabatta 80 g (na porcję: 198 kcal, 6,4 g białka, 1,9 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, fermentowana mąka żytnia, sól, drożdże, kwas askorbinowy.
Podobnie jak bułka codzienna, bułka ciabatta ma niezły skład, ale bardzo mało błonnika. W diecie osoby zdrowej proponowałabym ją jako urozmaicenie od codziennego pieczywa pełnoziarnistego.

Bułka poranna 65 g (na porcję: 190 kcal, 6,1 g białka, 2,1 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, suchy kwas pszenny, płatki ziemniaczane, gluten pszenny, cukier, mąka ze słodu pszennego, kwas askorbinowy.
W bułce porannej znajdziemy oczyszczone mąki i dwie substancje słodzące. Nie ma dużo błonnika ani białka. To raczej urozmaicenie diety.

Bułka cztery pory roku 80 g (na porcję: 224 kcal, 8 g białka, 3,7 g błonnika)
Skład: mąka pszenna 54%, woda, mieszanka piekarska (siemię lniane 4,2%, mąka pszenna, nasiona słonecznika 1,9%, gluten pszenny, mąka z pszenicy orkisz, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy), mąka żytnia 6,9%, drożdże, pestki dyni 1,7%, marchew suszona 1,4%, papryka czerwona suszona 1,4%, sól, szczypiorek suszony 1,1%, gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Bułka 4 pory roku przypomina bułkę active, ma jednak mniej kalorii. Mimo to, chyba wolałabym wybrać bułkę active z powodu wyższej zawartości błonnika. Szkoda, że w bułce nie wykorzystano mąki pełnoziarnistej, która zwiększyłaby jego ilość.

Bułka z serem żółtym 70 g (na porcję: 151 kcal, 7 g białka, ? błonnika)
Skład: mąka pszenna, ser żółty (17,8 %) [mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka, barwnik: annato, skrobia ziemniaczana], woda, suchy zakwas pszenny. drożdże, sól, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, mąka ze słodu pszennego, gluten pszenny, dekstroza, mąka ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania maki: kwas askorbinowy.
Nie oszukujmy się, to pieczywo jest raczej dodatkiem dla walorów smakowych, niż podstawowym pieczywem w domu. W składzie jest głównie oczyszczona mąka i dodatki. Raz na jakiś czas – nie zaszkodzi, ale czy nie lepiej kupić dobrą bułkę i zapiec sobie na niej łyżkę parmezanu?

Bułka poranna fitness 80 g (na porcję: 230 kcal, 8,8 g białka, 5,6 g błonnika)
Skład: mąka pszenna 55,2%, woda, mąka żytnia 5,6%, siemię lniane (4,2%), nasiona słonecznika (3,7%), ziarna soi (3,1%), otręby pszenne (2,3%), drożdże, sól, gluten pszenny, cukier, pęczniejąca mąka pszenna, olej rzepakowy, kwas askorbinowy, mąka ze słodu pszennego, prażona mąka ze słodu jęczmiennego.
Bułka poranna fitness ma sporo błonnika i fajną ilość białka, ale nie przesadzałabym z nazywaniem jej fit. Pamiętasz, pisałam o tym we wpisie To nie jest fit!, gdzie pod lupę brałam fit słodycze. Jeśli dedykujemy ją osobom poszukującym produktów fit, to warto dodać ciut mąki pełnoziarnistej…? Co ciekawe, bułka ma powyżej 4 g cukru w porcji – to nieświadomie zjedzona łyżeczka cukru! To więcej niż inne rodzaje pieczywa. Jestem na nie.

Bułka orkiszowa 100% – bez dodatku innych mąk, 80 g (na porcję: 230 kcal, 10 g białka, 4,5 g błonnika)
Skład: mąka z pszenicy orkisz 57%, woda, pestki dyni, siemię lniane, nasiona słonecznika, sól, drożdże, mąka słodowa (jęczmienna, pszenna), cukier, stabilizator: guma guar, mąka z pszenicy durum, ekstrakt słodowy jęczmienny, kwas askorbinowy.
Bułka orkiszowa 100% zawiera w porcji dużo białka, właśnie dzięki pszenicy orkisz. Szkoda, że zawiera oprócz tego sporo dodatków i substancji słodzących… Mimo to, w odpowiednio zbilansowanej diecie ma miejsce!

Bułka poznańska 75 g (na porcję: 183 kcal, 5,7 g białka, 1,8 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, cukier, kwas askorbinowy.
Krótki i prosty skład bułki poznańskiej niekoniecznie jest zaletą, bo okazuje się być „zwyczajnym”, pszennym pieczywem. Kandydat bardzo podobny do bułki codziennej. Nic specjalnego.

Bułka vita+ 70 g (na porcję: 211 kcal, 8,4 g białka, 6,6 g błonnika)
Skład: mąka pszenna, woda, mieszanka z dodatkiem witamin i składników mineralnych (siemię lniane, słonecznik łuskany, mąka pszenna, sól, gluten pszenny, łamane ziarna żyta, łamane ziarna pszenicy, łamane ziarna soi, otręby pszenne, mieszanka witamin i składników mineralnych [węglan wapnia, maltodekstryna, tlenek magnezu, difosforan żelaza (III), witamina D, kwas foliowy], mąka żytnia fermentowana, łamane ziarna słodu pszennego, ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier, mąka ze słodu jęczmiennego, mąka sojowa, kwas askorbinowy), nasiona sezamu, słonecznik łuskany, drożdże, olej rzepakowy.
Niech Was nie przestraszy długi skład! Miałam zagwozdkę, czy dodatki witamin i składników mineralnych w bułce vita+ traktować jako zbędny, czy korzystny dodatek… Producent zachwala, że „Bułka Vita+ zapewnia 23% zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę D i ponad 10% na wapń, magnez i żelazo.”. Bułka Vita+ zawiera aż 1,9 g żelaza i 128 mg wapnia. Wiecie, że mocno walczę z anemią i niedoborami wapnia, również u wegan… Dlatego dla mnie jest to produkt na plus!

Bułka 2ab z pradawnej odmiany pszenicy 70 g (na porcję: 182 kcal, 6,7 g białka, 2,1 g błonnika)
Skład: mąka pszenna z pradawnych odmian zbóż 74%, woda, drożdże, sól, dekstroza, olej rzepakowy, kwas askorbinowy.
Bułka 2ab ma przeciętny skład – to jasne, pszenne pieczywo o wysokim ładunku glikemicznym. Natomiast jedna bułka zapewnia około 20% zapotrzebowania na selen i cynk. Z informacji, jakie znalazłam na temat bułek ze zwyczajnej pszenicy wynika, że to ponad 2x więcej! Dlatego bułka 2ab jest fajną alternatywą dla pszennego pieczywa w diecie, ale moim zdaniem nie powinna być naszym podstawowym chlebem.

Bułka prima ciemna 85 g (na porcję: 198 kcal, 6,4 g białka, ? błonnika)
Skład: mąka pszenna 53%, woda, zakwas żytni 14% (mąka żytnia, woda, bakterie kwasu mlekowego), płatki ziemniaczane, mąką żytnia, pulpa z jabłek (jabłka, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy), sól morska, drożdże, prażona mąka ze słodu jęczmiennego, mąka ze słodu pszennego, emulgatory E 472e, lecytyny, kwas askorbinowy, alfa-amylazy, hemicelulazy.
Bułka prima ciemna to przykład pieczywa, które udaje pieczywo pełnoziarniste – to zwykła bułka pszenna barwiona słodami. Dla mnie, jako konsumenta, takie zabiegi skreślają pieczywo z listy. Jestem na nie!

Bułka z ziarnem 70 g (na porcję: 227 kcal, 8,7 g białka, 3,3 g błonnika)
Skład: mąka pszenna (50%), woda, nasiona słonecznika (12%), siemię lniane (5%), mąka żytnia 5%, drożdże, pestki dyni (2%), sól, mąka żytnia z pełnego przemiału (1%), mąka kukurydziana, nasiona sezamu (0,5%), gluten pszenny, otręby pszenne, cukier, proso 0,4%, pęczniejąca mąka pszenna, prażona mąka ze słodu jęczmiennego, mąka ze słodu pszennego, nasiona chia (0,2%), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Bułka ma dużą zawartość ziaren, w sumie prawie 20%. To jednak zwiększa kaloryczność tego pieczywa i mała bułka 70 g dostarczy nam tyle samo, ile wizualnie większe bułki. Szkoda, że mąki pełnoziarnistej jest tylko 1%… Mimo to, bułka z ziarnem jest fajną opcją raz na jakiś czas.

Bułka Pycha bez dodatku drożdży 80 g (na porcję: 220 kcal, 7,4 g białka, 2,1 g błonnika)
Skład: mąka pszenna 53,8%, zakwas pszenny 36,1% (woda, mąka pszenna, sól), woda, mieszanka piekarnicza 2,7% (suchy zakwas pszenny, mąka pszenna, gluten pszenny, łupiny nasienne babki płesznik, olej rzepakowy, cukier, mąka sojowa, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy), olej rzepakowy, sól, mąka żytnia 0,7%.
W bułce Pycha nie ma nic szczególnego. Skład jest bardzo przeciętny, a dodatek łupin babki płesznik nie zwiększa w dużym stopniu ilości błonnika, to po prostu zwykła, pszenna bułka.

Bułka ręcznie zawijana z dodatkiem mąki durum 80 g (na porcję: 195 kcal, 6,2 g białka, 2,2 g błonnika)
Skład: mąka pszenna 58%, woda, mąka pszenna durum 1,5%, drożdże, sól.
Pierwsza bułka z zupełnie czystym składem. Sama jeśli mam ochotę na pszenne pieczywo sięgam po tę bułkę. Sporym minusem jest dla mnie chwyt marketingowy dotyczący mąki durum – spodziewamy się cudów, a tu zaledwie 1,5% dodatek… to po prostu pszenna bułka!

Bułka wysokobiałkowa 110 g (na porcję: 311 kcal, 18,3 g białka, 10,5 g błonnika)
Skład: woda, mąka pszenna 30%, mieszanka białkowa 17% (białko pszenne białko sojowe, siemię lniane, mąka pszenna, śruta sojowa, maka sojowa, płatki sojowe, otręby żytnie, sól, słód jęczmienny, zakwas pszenny w proszku, błonnik owsiany), siemię lniane, nasiona sezamu, zakwas żytni (maka żytnia woda), nasiona słonecznika, łamane ziarno soi, drożdże, sól.
Tutaj Biedronka mnie pozytywnie zaskoczyła! Bułka wysokobiałkowa jest bułką dużą, bo waży 110 g. Sama podzieliłabym ją na pół i połowę brała jako porcję do śniadania lub kolacji. Ale nawet w tej połówce przy 155 kcal dostarczamy aż 9 g białka i ponad 5 g błonnika! Super produkt z dobrym składem, szczególnie dla tych, którzy mają problem z szukaniem źródeł białka, na przykład wegan.

Bułka 6 ziaren 55 g (na porcję: 156 kcal, 5,1 g białka, 2,3 g błonnika)
Skład: mąka pszenna (60,5%), woda, mąka żytnia (6,3 %), siemię lniane (5,5 %), drożdże, nasiona słonecznika (2%), sól, otręby pszenne, gluten pszenny, cukier, płatki owsiane (0,8 %), ziarno prosa (0,8 %), nasiona sezamu (0,8 %), nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) (0,3%), nasiona amarantusa (0,3 %), mąka ze słodu pszennego, mąkaze słodu jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Bardzo lubię tę bułkę! W Biedronkach w Krakowie pojawiła się niedawno, a ja cenią ją za fakt, że jest… lekka. To bułka, która rozmiarem przypomina ciabattę, ale waży tyle, co kajzerka 😉 Dlatego przyda się tym, którzy lubią mieć duże kanapki, ale pilnują kalorii. Skład jest typowo biedronkowy – dwa rodzaje oczyszczonych mąk i trochę substancji słodząco-barwiących. Nie ma szału, ale nie zatrujesz się tym pieczywem 🙂

Pieczywo z Biedronki – przegląd słodkich bułeczek i wypieków

W Biedronce, jak i w innych sklepach spożywczych, najbardziej zalecam unikać słodkich wyrobów piekarniczych. I nie chodzi tu wyłącznie o kaloryczność! Są to produkty o wysokim stopniu przetworzenia i kiepskim składzie, które czesto są wręcz źródłem tłuszczów trans. Tak, tak, dokładnie – nie cukier jest w nich najgorszy!

Przykładowy skład produktu Drożdżówka z serem 110 g to: mąka pszenna, nadzienie serowe 35% (twaróg (z mleka) 65%, cukier, skrobia, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karoteny, substancja konserwująca: sorbinian potasu); woda, cukier, margaryna (olej roślinny palmowy i rzepakowy w zmiennych proporcjach, woda, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat); masa jajowa pasteryzowana, kruszonka (mąka pszenna, cukier, margaryna (olej roślinny palmowy i rzepakowy w zmiennych proporcjach, woda, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat); drożdże, ekstrakt z krokosza barwierskiego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy; rodzynki, sól, aromat

Podczas gdy skład produktu Drożdżówka z białym serem i kruszonką, udekorowana lukrowym wzorkiem 110 g pierwszej z brzegu lokalnej piekarni, Putka, to: mąka pszenna, ser twarogowy 19%, cukier, woda, margaryna (olej rzepakowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), jaja, drożdże, mleko, skrobia modyfikowana, sól, aromat waniliowy, barwnik: karoteny.

Widzisz różnicę? 😉

Pieczywo z Biedronki bulki jakie pieczywo jest zdrowe

Dlatego nie polecam produktów:

  • Muffin – wszystkie rodzaje,
  • Donut – wszystkie rodzaje,
  • Pączek – wszystkie rodzaje,
  • Drożdżówka i Rogal – wszystkie rodzaje,
  • Ciastka – wszystkie rodzaje, w tym ciastka półfrancuskie

Bułki z Biedronki – jakie wybrać?

Jak można podsumować nasz ranking? W Biedronce nie znajdziemy pełnoziarnistej bułki (najbliżej temu jest bułka active). Niestety, wszystkie produkty bazują na mące rafinowanej i są barwione słodami dla uzyskania ciekawszego, bardziej “pełnoziarnistego” efektu. Dla mnie to ogromny minus, bo mamy tam pieczywo, które udaje pieczywo pełnoziarniste, a wcale nim nie jest. To nie zmiena faktu, że pieczywo z Biedronki na pewno nie jest szkodliwym produktem. Jest po prostu przeciętnym wyrobem piekarniczym – dobrym, jeśli któryś produkt nam wyjątkowo podpasował smakiem, ale nie powalającym na kolana.

Podzieliłam bułki z Biedronki na 3 kategorie – te, które są najlepszym wyborem moim zdaniem (zaważyła ilość białka i błonnika w stosunku do kalorii w porcji oraz dobry skład), które są wyborem dobrym (o trochę wyższej kaloryczności w sztuce, ale z cennymi dodatkami) oraz na bułki z Biedronki, które w naszym menu powinny pojawiać się sporadycznie.

Pieczywo z Biedronki bulki jakie pieczywo jest zdrowe

Najlepszy wybór:

  • Bułka grahamka
  • Bułka z dynią
  • Bułka vita+
  • Bułka wysokobiałkowa

Dobry wybór:

  • Bułka 4 pory roku
  • Bułka active
  • Bułka orkiszowa 100%
  • Bułka 2ab z pradawnej odmiany pszenicy
  • Bułka z ziarnem
  • Bułka ręcznie zawijana z dodatkiem mąki durum

Sporadycznie:

  • Kajzerka
  • Ciabatta
  • Bułka wrocławska z makiem
  • Bułka poranna
  • Bułka z serem żółtym
  • Bułka poranna fitness
  • Bułka codzienna
  • Bułka poznańska
  • Bułka prima ciemna
  • Bułka pycha bez dodatku drożdży

 

Teraz już wiesz, jakie bułki z Biedronki kupować! Mam nadzieję, że ten przegląd Ci pomógł. Daj znać, jakie pieczywo Ty kupujesz najczęściej i, koniecznie, przegląd jakiego pieczywa zrobić następnym razem!

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email