Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Pomysł na letnie napoje – kombucha w roli głównej!

30 sierpnia 2024 kombucha w roli głównej


Nie musisz wyjeżdżać do ciepłych krajów, aby cieszyć się latem z prawdziwego zdarzenia! W Polsce również możesz liczyć na piękną pogodę, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Często jednak pewnie szukasz idealnych napojów na ugaszenie pragnienia w upalne dni, dlatego musisz poznać kombuchę! Nie dość, że pomoże Ci przetrwać wysokie temperatury, to w dodatku uraczy Cię szerokim wachlarzem właściwości prozdrowotnych. O jakich mowa? Sprawdź!

Co to jest kombucha? Kilka słów o historii

Kombucha, znana również jako kombucza, napój z kombuchy czy też grzybek herbaciany, to napój o wyjątkowych walorach smakowych, którego popularność w Polsce z roku na rok rośnie. Często nazywany jest również fermentowaną herbatą. Wyróżnia się orzeźwiającym smakiem, w którym możesz wyczuć słodko-kwaśne nuty.

Kombucza dotarła do nas aż z dalekiej Azji! Jej spożywanie było bardzo popularne zarówno w Chinach, skąd pochodzi, jak i Japonii, gdzie zyskała największe grono oddanych zwolenników. I to 1600 lat p.n.e. W wielu źródłach historycznych można znaleźć informacje na temat Eliksiru Wiecznego Życia czy też Herbaty Nieśmiertelności. Chodzi oczywiście o kombuchę, która była chętnie wykorzystywana w ówczesnej medycynie tradycyjnej.

A skąd dość nietypowa nazwa tego fermentowanego napoju? Pochodzi ona od “Kombu” – imienia koreańskiego, i “cha”, co po japońsku oznacza po prostu herbatę. Co ważne, kombucha była chętnie podawana wschodnim cesarzom jako środek lecznicy, a jej popularność dotarła nawet do ZSRR. Jeszcze kilkanaście lat temu oprócz niej i kwasu chlebowego nie można było uświadczyć innych napojów na półkach sklepowych.

kombucha

Jak powstaje kombucha?

Kombucha wyróżnia się prostym, ale jakże bogatym składem. Do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki. Pierwszy z nich to herbata – najlepiej czarna, zielona lub organiczna chińska oolong. Nie obejdzie się również bez cukru – warto postawić na ten trzcinowy. I gwóźdź programu – grzybek herbaciany SCOBY, bez którego nie ma mowy o procesie fermentacji. W praktyce mowa o symbiotycznej kulturze bakterii i grzybów.

Cały proces tworzenia kombuchy według tradycyjnej receptury rozpoczyna się od zaparzenia herbaty, do której należy dodać cukier i grzybek herbaciany. Musisz wiedzieć, że SCOBY żywi się cukrem i to dzięki niemu stopniowo się rozrasta poprzez tworzenie kolejnych warstw. W tak zwanym międzyczasie dochodzi do zainicjowania procesu fermentacji herbaty. Efekt? Zaczyna ona nabierać właściwości prozdrowotnych, niesamowitych walorów smakowych, ale to nie koniec.

Fermentacja kombuchy najczęściej trwa od 4 do 14 dni. Tak powstały napój nie jest niczym dosładzany. Ponadto dobrej klasy produkty są niefiltrowane, dlatego też możesz czerpać garściami z jej naturalnego potencjału. Co więcej – możesz liczyć na pełnię właściwości probiotycznych.

Musisz jednak wiedzieć, że alternatywą dla tradycyjnej kombuchy jest kombucha octowa. Podstawowa, ale jakże istotna różnica polega na długości procesu fermentacji. W przypadku tej drugiej mówimy nawet o dwóch miesiącach, a nie tygodniach. Dlaczego to takie ważne? Im dłużej trwa fermentacja napoju, tym większa koncentracja w nim kwasów organicznych. Ponadto zauważysz także różnicę w smaku – jest on zdecydowanie bardziej intensywny, kwaśny, a niektórzy twierdzą, że wręcz wytrawny. Kombucha octowa wciąż jest jednak lekko musująca i orzeźwiająca, o czym warto przekonać się na własnej skórze.

Kombucha – poznaj jej właściwości prozdrowotne

Dlaczego warto sięgnąć po kombuchę? Zawiera ona moc cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które wspierają Twój organizm na wielu płaszczyznach. Po pierwsze, jej regularne spożywanie to skuteczny sposób na wsparcie odporności – wszystko za sprawą zawartego w niej kwasu glukonowego. Ponadto może pełnić rolę naturalnego probiotyku, dlatego też sięgnij po nią np. po zauważeniu pierwszych objawów przeziębienia.

Nie bez znaczenia pozostaje również zbawienne działanie na zdrowie jelit. W fermentowanym napoju znajdziesz żywe kultury bakterii i polifenole, które znakomicie wpływają na trawienie, przyspieszają metabolizm, a do tego są dużym wsparciem dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy.

Picie kombuchy to także znakomity sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Oprócz tego pozytywnie wpływa na czynność wątroby i wyróżnia się właściwościami antyoksydacyjnymi – z uwagi na obecność w jej składzie polifenoli i witaminy C.

Sięgaj po nią także z myślą o wsparciu pracy umysłowej. Stanowi źródło witamin z grupy B, które mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu, a tym samym poprawia zdolności koncentracji czy też zapamiętywania.

kombucha

Jak pić kombuchę w upalnie dni?

Kombucha to znakomity pomysł na przygotowanie orzeźwiającego napoju – idealnego na upalne, letnie dni. Warto wymieszać ją z wodą, dzięki czemu uzyskasz np. imbirowy fizz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jej bazie przygotować mrożoną herbatę, która doskonale gasi pragnienie. 

Kombucha jako sekretny składnik mocktajli? To nie może się nie udać! Bezalkoholowy drink to znakomita propozycja dla każdego, kto pragnie uraczyć się wyrazistym napojem i cieszyć się jego walorami smakowymi. 

Artykuł sponsorowany

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta na redukcję
Rola odżywiania w rehabilitacji neurologicznej
catering na dietę ketogeniczną

Jesteś zainteresowany reklamą?