Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Czy można jeść kaszę gryczaną na diecie bezglutenowej?

18 sierpnia 2023 Czy można jeść kaszę gryczaną

Kasza gryczana to chętnie wykorzystywany produkt spożywczy, który pojawia się na polskich stołach zwłaszcza w porze obiadowej. Można ją łączyć z wieloma ciekawymi dodatkami, dlatego też ta odmiana kaszy smakuje zarówno dzieciom, młodzieży, dorosłym, jak i seniorom. Warto mieć pełną świadomość tego, że kasza gryczana w naturalnym środowisku nie zawiera w sobie glutenu. Co można zatem znaleźć w omawianym produkcie oraz dlaczego warto wdrożyć go do swojej diety?

Kasza gryczana a gluten – jak to wygląda w praktyce?

Jak już zostało wspomniane kasza gryczana naturalnie nie zawiera w sobie glutenu, lecz ten typ kaszy może być nim oczywiście zanieczyszczony, dlatego zawsze trzeba zachować wzmożoną czujność. To szczególnie istotne w przypadku osób, które nie tolerują glutenu. Najlepiej dokładnie sprawdzać zakupione produkty spożywcze i konsultować ich dobór z uznanym dietetykiem, wspólnie wybierając najwyższej jakości kasze. Tym samym można zadbać o swoje zdrowie oraz ustalenie optymalnego planu żywieniowego.

Kasza gryczana – co w sobie zawiera i jakie niesie za sobą zalety?

To odpowiednia pora, aby zastanowić się nad tym, co tak właściwie zawiera w sobie kasza gryczana? Otóż zainteresowane osoby znajdą w niej:

  • witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina, tiamina),
  • kwas foliowy i błonnik,
  • cynk, miedź i żelazo,
  • mangan, potas i magnez.

Szczególnie często wykorzystywanym typem wspomnianej wcześniej kaszy jest kasza gryczana niepalona BIO, która odpowiada m.in. za działanie przeciwzapalne, wzmocnienie naturalnej odporności organizmu, wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, uregulowanie ciśnienia krwi, zapobieganie powstawania miażdżycy, wzmocnienie układu krwionośnego, zahamowanie apetytu oraz zwalczanie wolnych rodników i odmłodzenie organizmu. Brzmi dobrze? To jasny znak, że kasza gryczana niepalona powinna często gościć na domowych stołach i to nie tylko w momencie, gdy w mieszkaniu pojawiają się goście. 

Ciekawe dania z wykorzystaniem kaszy gryczanej niepalonej. Z czym ją zestawiać? Porady

Kasza w wersji gryczanej, podobnie jak mąka gryczana naturalnie nie zawiera w sobie glutenu, dlatego też oba produkty mają tak szerokie grono zwolenników. Jak jednak wykorzystać omawianą kaszę w swojej kuchni? Oto kilka najciekawszych dań:

  • kaszotto pieczarkowe,
  • kasza z grillowanymi warzywami i sosem borowikowym,
  • kasza smażona z indykiem,
  • gołąbki z kaszą i sosem pomidorowym,
  • naleśniki z kaszą i mięsem mielonym,
  • sałatka z kaszy z dodatkiem buraka i koziego sera.

Możliwości jest oczywiście zdecydowanie więcej, dlatego w pierwszej kolejności należy dokładnie przestudiować swoje preferencje smakowe. Kaszę gryczaną można podawać na co dzień, ale też przy wielu specjalnych okazjach. To gwarancja sytości oraz pysznego smaku. Taka kasza może być też z powodzeniem umieszczona w zupie czy też stać się jednym z podstawowych składników sycącego śniadania lub deseru. Najważniejsze jest to, aby spożywać ją w rozsądnych ilościach i uzgodnić to z zaufanym dietetykiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gryczaną kaszę niepaloną połączyć również z surówkami, pierogami, bobem, gulaszem, zapiekankami, wędzonym boczkiem, wołowiną, frytkami i rybami (np. dorsz, morszczuk, pstrąg). 

Materiał zewnętrzny

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta na redukcję
Rola odżywiania w rehabilitacji neurologicznej
catering na dietę ketogeniczną

Jesteś zainteresowany reklamą?