Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Roślinny falafel – w jakich przepisach go użyć?

24 sierpnia 2023 Roślinny falafel

Zdjęcie autorstwa vecstock na Freepik

Falafele zrobione na bazie ciecierzycy cieszą się niezwykłą popularnością ze względu na walory smakowe i odżywcze. Aby przełamać rutynę w swojej kuchni, dobrze byłoby poznać ciekawe przepisy na wykorzystanie falafela. Wszystko po to, aby nie znudzić się smakiem tego wyjątkowego produktu.

Falafel z frytkami z batatów i pomidorami

Falafel z ciecierzycy doskonale będzie komponował się z frytkami z batatów. W celu ich przygotowania należy pokroić słodkiego ziemniaka w słupki, doprawić i skropić oliwą, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Następnie, trzeba przyrządzić falafele. Ze względu na to, że samodzielne zrobienie kotlecików z ciecierzycy jest dość czasochłonne, warto wykorzystać Garden Gourmet Wegański Falafel. Należy przygotować go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeżeli poda się falafele nie tylko z batatami, ale również z pokrojonymi w kostkę pomidorami i listkami bazylii. 

Zupa krem z pomidorów z falafelami

Wegański Falafel Garden Gourmet można wykorzystać również jako smakowity dodatek do zupy krem z aromatycznych pomidorów. Taki posiłek najlepiej smakuje w sezonie. Zupę najlepiej ugotować na bazie dojrzałych pomidorów malinowych. Przygotowanie dania jest banalnie proste. Najpierw należy przesmażyć w garnku na oliwie z oliwek cebulę oraz czosnek. Później wystarczy dodać do warzyw pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Całość należy gotować na średnim ogniu, aż pomidory nieco zgęstnieją. Kolejnym etapem jest zmiksowanie warzyw na krem. Później nie pozostaje już nic innego jak przyrządzenie falafeli zgodnie z instrukcją i zaserwowanie ich w zupie.

Falafel z guacamole i pełnoziarnistą bagietką

Falafel z ciecierzycy można zaserwować także z guacamole. Pod tą nazwą kryje się krem z miękkiego, dojrzałego awokado. Aby go przyrządzić, wystarczy rozgnieść owoc na gładką pastę z niewielką ilością oliwy z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia. Pastę warto wzbogacić o dodatek przeciśniętego przez praskę czosnku oraz o odrobinę soli i pieprzu. Pełnoziarnista bagietka wymaga w zasadzie tylko przekrojenia wzdłuż. Później wystarczy posmarować ją przygotowanym wcześniej guacamole. Na wierzchu pasty z awokado warto ułożyć liście świeżej, chrupiącej sałaty lodowej. Wegański Falafel Garden Gourmet ma postać niewielkiego kotlecika, ale dla wygody przed ułożeniem go na kanapce można go przekroić. Kanapkę można skropić odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Falafel z ciecierzycy będzie smakował jeszcze lepiej, jeżeli zostanie posypany odrobiną świeżych ziół. 

Makaron z falafelami, bobem i śmietanką wegańską 

Falafel z ciecierzycy można zaserwować również w formie pysznego makaronu z aromatycznym sosem. W celu jego przygotowania należy wyposażyć się oczywiście w pełnoziarnisty makaron, a także w bób i śmietanę wegańską (np. sojową lub owsianą). Przyda się również odrobina soku z cytryny. Pierwszym etapem będzie ugotowanie bobu w osolonej wodzie oraz obranie go. Potem trzeba wsypać go do garnka, a następnie wlać śmietankę i gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Kolejny etap to ugotowanie makaronu oraz wrzucenie go do garnka. Końcowym etapem jest przyrządzenie falafela zgodnie ze wskazówkami producenta. Gotowy falafel z ciecierzycy należy dodać do makaronu i energicznie wymieszać. Posiłek będzie smakował o wiele lepiej, jeżeli zaserwuje się go z dodatkiem dużej ilości świeżo posiekanych ziół. Warto wykorzystać nie tylko natkę pietruszki, ale również kolendrę i miętę. 

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Psychodietetyka studia
jazda na rolkach
oliwa chorwacka

Jesteś zainteresowany reklamą?

oliwa chorwacka