Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

Właściwości oleju kokosowego

10 maja 2024 Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy cieszy się coraz większą popularnością. Jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, służy także do pielęgnacji ciała i włosów. Olej z kokosa jest bogaty w wiele cennych składników, głównie kwasów tłuszczowych. Jakie ma działanie? Kiedy warto po niego sięgnąć?

Olej kokosowy – rodzaje

Olej kokosowy powstaje w wyniku tłoczenia świeżego bądź suszonego miąższu w postaci kopry lub wiórków. Ma stałą konsystencję, która po podgrzaniu powyżej 25°C zmienia się w płynną, bezbarwną ciecz. Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje olejów z kokosa, różniące się sposobem produkcji. Jest to:

  • Nierafinowany olej kokosowy – to najbardziej wartościowy, najmniej przetworzony olej z kokosa. Powstaje na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 40°C. Najlepszej jakości produkt powstaje ze świeżego miąższu. Olej nierafinowany wyróżnia lekko orzechowy smak i aromat, a także największa ilość dobroczynnych składników. Olej kokosowy nierafinowany nie powinien być podgrzewany, polecany jest do stosowania na zimno.
  • Rafinowany olej kokosowy – to produkt poddawany procesowi rafinacji, bielenia i dezodoryzacji. W trakcie obróbki cieplnej traci niektóre cenne składniki. Oleje tego typu są niemal całkowicie pozbawione smaku i aromatu. To dobry produkt do smażenia, czy pieczenia, nie powinien być spożywany na zimno i stosowany na skórę.

Skład oleju z kokosa

Podstawowym składnikiem oleju są kwasy tłuszczowe nasycone, w tym kwasy tłuszczowe średnio nasycone tj. kwas kaprylowy, kwas laurynowy i kaprynowy. Tłuszcze MCFA są niezwykle zdrowe, w przeciwieństwie do innych utleniane są w jedynie 3-stopniowym procesie. Ich zaletą jest szybkie wchłanianie, wydajność. Zaraz po spożyciu zamieniane są w energię. W oleju można znaleźć także kwasy tłuszczowe nasycone tj. kwas stearynowy, palmitynowy i mirystynowy. W składzie znajduję się także kwasy tłuszczowe nienasycone, kwasy tłuszczowe wielonasycone, a także tokoferole, fitosterole, flawonoidy, katechiny, kwasy fenolowe, polifenole, fitosterole oraz tokotrienole.

Właściwości oleju kokosowego

Olej z kokosa polecany jest przez dietetyków oraz osoby, które szukają zdrowych, naturalnych produktów. Produkt zawiera unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych (ok. 62%), które pozytywnie wpływają na zdrowie i pomagają redukować ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Tłuszcze MCFA są polecane dla osób z problemami trawiennymi dla dzieci i sportowców. Pomagają w szybkim spalaniu tłuszczu przez organizm, zapewniają zastrzyk energii. Inne właściwości oleju kokosowego to:

  • Działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
  • Przeciwdziałanie biegunkom oraz infekcjom,
  • Poprawa pracy układu odpornościowego,
  • Poprawa pracy mózgu,
  • Zwiększenie wytrzymałości organizmu,
  • Wspieranie odchudzania,
  • Redukcja wystąpienia takich chorób jak: cukrzyca typu II, choroba Alzhaimera itp.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy działa nie tylko pozytywnie na zdrowie i samopoczucie, ale także poprawia urodę. Jest polecany do łagodzenia problemów skórnych, ma dobre właściwości pielęgnacyjne oraz przeciwstarzeniowe. Antybakteryjne właściwości oleju kokosowego sprawiają, że jest polecany na trudno gojące się rany i podrażnienia skóry. To dobry środek dla skóry trądzikowej, z wysypką czy egzemą. Kosmetyki z dodatkiem olejku kokosowego są także dobrym rozwiązaniem do włosów suchych, z łupieżem, uszkodzonych. Dobrym sposobem na poprawę kondycji włosów jest wcieranie oleju w skórę głowy. Produkt ma również korzystny wpływ na stan jamy ustnej. Ssanie oleju usuwa szkodliwe bakterie, zapobiega gromadzeniu się płytki nazębnej oraz stanom zapalnym.

Jak stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy można być stosownie na wiele sposobów. Nadaje się zarówno do spożycia, jak i stosowania na skórę i włosy. Olej z kokosa można wykorzystywać do gotowania i pieczenia, jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Idealnie nadaje się również jako dodatek do deserów, koktajli, owsianek czy ciast. To także zdrowy zamiennik masła, idealny do smarowania pieczywa. Hitem jest kawa tzw. kuloodporna, która przyrządza się z dodatkiem olejku z kokosa. W celach kosmetycznych olej można aplikować bezpośrednio na ciała. Może zastąpić krem, balsam nawilżający czy odżywkę do włosów. Sprawdzi się także jako idealny środek do masażu. Stosowanie oleju kokosowego jest bezpieczne, lecz w sporadycznych wypadkach może wystąpić alergia na ten produkt. 

Spożywanie oleju kokosowego to dobry sposób na poprawę zdrowie i urody. Nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju mają wiele pozytywnych właściwości, które warto poznać. 

Artykuł sponsorowany

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dlaczego warto wybrać obrączki ślubne z diamentami
Profilaktyka i diagnostyka od POLMED na najwyższym poziomie
Olej z wiesiołka

Jesteś zainteresowany reklamą?

Olej z wiesiołka