Preloader

3 dobre powody, dla których warto piec własny chleb LOW FODMAP + PRZEPIS

Anna Przebinda

Dieta LOW FODMAP eliminuje zwyczajne pieczywo. Możesz jednak łatwo upiec prosty, własny chleb LOW FODMAP z lokalnych składników.

Chleb LOW FODMAP przepis i wykonanie znajdziesz poniżej 😉

Jak samodzielnie upiec chleb LOW FODMAP?

Dieta LOW FODMAP rządzi się swoimi prawami. Nie ma jednego magicznego suplementu na kłopotliwe dolegliwości – żeby się ich pozbyć, konieczne jest przestrzeganie konkretnych zaleceń. Konieczne są pewne eliminacje, m.in. pszenicy – a co za tym idzie, ukochanego przez Polaków pieczywa. Na szczęście, można sobie z tym poradzić. Chcesz dowiedzieć się jak samodzielnie upiec chleb LOW FODMAP? 

Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedziała:

  • Dlaczego warto upiec własny chleb LOW FODMAP.
  • O czym powinnaś wiedzieć, zanim zdecydujesz się upiec swój chleb.
  • Jak w prosty sposób zabrać się za pieczenie chleba LOW FODMAP. 

chleb low fodmap

 

Dlaczego warto piec własny chleb przy diecie LOW FODMAP?

Własny chleb LOW FODMAP – powód nr 1

Masz 100% pewność co do tego, jaki jest jego skład. Znasz wszystkie składniki i wiesz, co i w jakiej ilości się tam znajduję. Dlaczego o tym wspominam? Bo choć pieczywo bezglutenowe dostać coraz łatwiej, to o chleb LOW FODMAP dalej bardzo ciężko. W większości przypadków bezglutenowy chleb zawiera dodatki, które przy diecie LOW FODMAP są jednym ze źródeł problemu – jak inulina, fruktoza czy słód.

Koniecznie przeczytaj o dokładnych zasadach przestrzegania diety LOW FODMAP oraz czym charakteryzuje się dieta przy SIBO.

Własny chleb LOW FODMAP – powód nr 2

Przygotowanie własnego chleba jest o wiele tańsze niż kupowanie go w sklepie! Chleb LOW FODMAP, który możesz kupić w sklepie – w porównaniu do domowego – kosztuje majątek. To nawet 6-7 złotych za kilka kromek, więc więc jeśli chcesz jeść pieczywo często lub kupić je również dla swojej rodziny, wydatek może urosnąć nawet do kilku złotych dziennie.

Własny chleb LOW FODMAP – powód nr 3

W mniejszych miejscowościach, gdzie tradycyjne piekarnie skupiają się na najbardziej popularnych wypiekach, ten rodzaj chleba jest praktycznie niedostępny. Musisz zatem planować z wyprzedzeniem – albo kupisz większe ilości chleba LOW FODMAP na zapas i go zamrozisz, albo co 2-3 dzień skusisz się na wyprawę do sklepu. Rosną więc koszty – i finansowe, i poświęconego czasu. Czy warto? 🙂

Dlatego moim zdaniem – warto samodzielnie upiec własny chleb LOW FODMAP w domu. Tym bardziej, że to nie musi być skomplikowane. Poniżej znajdziesz łatwy przepis, dzięki któremu – nawet jeśli dotychczas wypiekanie chleba było czarną magią – będziesz mógł codziennie cieszyć się świeżym i pachnącym pieczywem w swoim domu.

chlebek low fodmap

Prosty przepis na chleb LOW FODMAP – na co warto zwrócić uwagę?

O tym, czy przepis na chleb będzie dla Ciebie dobry, decydują jego składniki. Pamiętaj, szukając przepisu wybierz ten, który nie zawiera niedozwolonych składników. Skup się na tym, aby, przede wszystkim, pojawiła się tam dozwolona mąka bezglutenowa: jaglana, kukurydziana, ryżowa czy… gryczana.

To wywołuje wiele zamieszania – o ile polska kasza gryczana może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ma różną zawartość FODMAP w zależności od miejsca zbioru), to mąka gryczana w ilości 100 g na porcję tolerowana powinna być dobrze 🙂 To dlatego, że mąka gryczana jest już zmielona i nie ma łusek.

I uważaj, bo wypieki z bezglutenowych mają to do siebie, że szybko wysychają. Jak możesz sobie z tym poradzić?

Do piekarnika włóż nie tylko foremkę z chlebem, ale i osobne naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nie pozwoli twojemu chlebowi wyschnąć.

I jeszcze jeden #tipzwpz

Zaraz po tym, jak wyjmiesz z piekarnika swój pachnący chlebek LOW FODMAP, ostudź go na blacie stołu, a później od razu pokrój na kromki o takiej grubości, jak lubisz. 

Dzięki temu łatwo podzielisz go na mniejsze porcje, ułożysz płasko w zamrażalce i będziesz dłużej cieszyć się świeżym chlebem każdego dnia.

chleb low fodmap

 

Chleb LOW FODMAP przepis – składniki

Składniki podaję na 1 bochenek chrupiącego chleba LOW FODMAP.

Suche składniki:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g skrobi kukurydzianej albo mąki kukurydzianej (zależy co masz u siebie w kuchni)
  • 8 g suchych drożdzy
  • 1 łyżka cukru, aby drożdże miały pożywkę (łyżka cukru na cały bochenek chleba nam nie zaszkodzi!)
  • 1 łyżeczka soli do smaku

Dodatkowy składnik:

  • nasiona chia lub siemię lniane

Nasiona:

  • ½ szklanki pestek dyni i łuskanego słonecznika, które razem wymieszasz (o ile dobrze je tolerujesz – możesz użyć też tylko jednego składnika lub zupełnie je pominąć)

Mokre składniki:

  • 600 ml ciepłej wody (nie gorącej!)

chleb low fodmap

Chleb LOW FODMAP przepis – etapy i sposób przygotowania 

  1. Do wysokiej miski wsyp wszystkie suche składniki (razem z drożdżami) i całość delikatnie wymieszaj.
  2. Teraz dodaj do nich ciepłą wodę i mieszaj tak długo, aż całość połączy się ze sobą. Zwróć uwagę na to, aby na dnie nie została Ci sucha mąka.
  3. Tak powstałą masę odstaw w miejsce, w którym ciasto będzie mogło spokojnie urosnąć. Wybierz stanowisko z daleka od okna i przeciągu, bo to ciasto nie lubi nagłej zmiany temperatury.
  4. Miskę przykryj czystą ściereczką i nie zaglądaj tam przez 40 minut (wiem, na początku będzie Ci trudno, bo każdy jest ciekawy, jak wygląda jego chlebek, gdy rośnie ;)).
  5. Po 40 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, pojawią się też małe pęcherzyki powietrza. Spokojnie, właśnie tak to powinno wyglądać 🙂
  6. Całość przełóż teraz delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą ilość składników spokojnie wystarczy Ci standardowa keksówka.
  7. Teraz raz jeszcze przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kolejnych 40 minut, aby ciasto ponownie urosło. Dobrze, że podczas całego czekania nie musisz stać w kuchni, tylko możesz zająć się swoimi sprawami 😉
  8. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  9. Po 40 minutach wstaw foremkę z masą na chleb LOW FODMAP do piekarnika. Oprócz keksówki, na dole ustaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, która będzie parowała w czasie pieczenia i zapobiegnie nadmiernemu wysuszaniu Twojego pieczywa.
  10. Po 50-60 minutach chleb jest gotowy. Powinien mieć mocno zarumienioną skórkę. Teraz wyjmij go z foremki i odstaw do ostygnięcia. 

chleb low fodmap

Jak widzisz samodzielne przygotowanie chleba, który z powodzeniem można jeść na diecie LOW FODMAP jest proste. Potrzebujesz tylko kilku składników i trochę czasu. Dzięki temu dokładnie wiesz, co jesz i możesz miesięcznie zaoszczędzić co najmniej kilkadziesiąt złotych, a to w skali roku daje niezłą kwotę.

Dodatkiem jest satysfakcja i przepiękny zapach, który unosi się w Twoim domu 🙂

Koniecznie daj znać, czy ten przepis przekonał Cię do tego, aby zabrać się za pieczenie chleba!

 

Dodaj komentarz

Witaj!

Nazywam się Anna Przebinda. Zawodowo jestem psychodietetykiem i zajmuję się tym, by inni osiągali cele zdrowotne, sportowe oraz sylwetkowe tak, jak lubię: szybko, łatwo, efektywnie. Prywatnie – jestem fanką kawy i kotów, a w wolnym czasie trenuję do górskich ultramaratonów.

Z widelcem po zdrowie

Poradnia Z widelcem po zdrowie powstała, by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Z podopiecznymi realizujemy ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. To miejsce, w którym stosujemy nowoczesne zasady dietetyki opartej na faktach, bo wierzymy, że istnieje cienka linia pomiędzy “jeść” a “odżywiać” – i tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć.

Gotowe jadłospisy

 

Współpraca

Facebook

Najnowsze wpisy:

Z widelcem po zdrowie

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. Nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2020 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina