Jeśli lekarz zdiagnozował u Ciebie cukrzycę, prawdopodobnie zastanawiasz się, czy powinieneś całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Wbrew pozorom nie jest to konieczne! Zanim jednak sięgniesz po łakocie, zwróć uwagę na indeks glikemiczny oraz skład danego produktu, który jest podany na etykiecie. Pamiętaj też, żeby jeść słodycze z umiarem, dzięki czemu zyskasz pewność, że nie podwyższą one gwałtownie poziomu glukozy we krwi*. Sprawdź, co możesz zjeść na deser!
Desery dla osób z cukrzycą – jakie wybrać?
Odpowiednie żywienie jest niezbędnym elementem terapii cukrzycy, równie istotnym jak przyjmowanie leków i wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Wokół tzw. diety cukrzycowej i jedzenia słodyczy krąży wiele mitów. Chorujesz na cukrzycę i zastanawiasz się, jak zaspokoić ochotę na deser? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!
Wybieraj takie produkty lub posiłki, które mają dobry skład, niewielką ilość cukrów prostych oraz dostarczają białka, zdrowych tłuszczów i innych cennych składników odżywczych. Możesz zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady, która stanowi dobre źródło żelaza, magnezu, cynku, manganu, wapnia i fosforu. Zwróć uwagę, żeby zawierała 70-99% kakao bogatego w błonnik i antyoksydanty. Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny (IG=22), dzięki czemu powoli podnosi poziom cukru we krwi*, zatem unikniesz nagłej zmienności glikemii.
Innym pomysłem jest sięgnięcie po jogurt naturalny, który zawiera białko, witaminy z grupy B, wapń i probiotyki. Dodaj do niego produkty zawierające błonnik oraz zdrowe tłuszcze, takie jak: płatki owsiane, owoce, orzechy, nasiona lub odrobinę cynamonu.
Zamiast zjeść drożdżówkę lub batona czekoladowego sięgnij po brzoskwinie, jabłka, mandarynki, maliny czy truskawki. W swojej diecie możesz również uwzględnić czerwoną porzeczkę, wiśnie, morele, gruszki lub grejpfrut. Wspomniane owoce mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie doprowadzą do nagłych zmian stężenia glukozy we krwi. Ze względu na zawartość cukru warto jednak jeść je z umiarem.
Jeśli samodzielnie przygotowujesz deser, zrezygnuj z miodu, cukru trzcinowego i syropu klonowego. Zamiast tego zastosuj ksylitol, erytrytol lub stewię. Zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę pszenną? Postaw na mąkę orkiszową, gryczaną, żytnią, migdałową, kokosową lub gryczaną.
Wielu specjalistów twierdzi, że w diecie osoby z cukrzycą mogą znaleźć się ulubione desery, pod warunkiem, że będzie się je jeść sporadycznie i w niewielkich ilościach. Poszukaj również ciastek, czekolady, lizaków, żelków i cukierków dla diabetyków. Do ich produkcji wykorzystuje się substancje słodzące, które nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi*. Pamiętaj jednak, żeby jeść je w rozsądnych ilościach.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, ogranicz spożycie węglowodanów prostych do minimum. Zrezygnuj ze słodyczy, alkoholu, słodkich napojów gazowanych, wyrobów cukierniczych i dosładzanych napojów mlecznych. Dzięki temu ustabilizujesz poziom glukozy we krwi*.
Sprawdź też: Materiały dla chorych na cukrzycę
3 pomysły na zdrowe przekąski
Lody jogurtowo-borówkowe
Składniki:
- Jogurt naturalny (200 g)
- Borówki świeże lub mrożone (125 g)
- Czekolada gorzka 70% (40 g)
- Erytrytol (1 łyżka)
- Białko serwatkowe WPC (78-80%) – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Trzepaczką do białek wymieszaj jogurt z odżywką białkową i erytrytolem.
- Dodaj mrożone owoce, zamieszaj i posyp startą gorzką czekoladą.
- Najlepiej smakuje gdy owoce zaczną trochę mięknąć, tj. po ok. 10 minutach.
Zamiast borówek możesz użyć malin lub mieszanki owoców leśnych. Deser możesz przygotować także w formie mrożonego musu, wystarczy zmiksować wszystko blenderem. Czekoladę możesz zastąpić orzechami (nerkowca, pistacjami, migdałami, włoskimi).
Aksamitny sernik
Składniki na 2 porcje:
- Jaja całe r. L (2 szt.)
- Jogurt skyr (200 g)
- Serek wiejski lekki (400 g)
- Budyń waniliowy bez cukru (64g)
- Erytrytol/ ksylitol do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie produkty zblenduj razem na jednolitą masę.
- Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Sernik upiecze się zarówno w płytkiej jak i głębokiej formie.
- Piecz na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 175/180 stopni, ustawienie góra+dół przez 50 minut, po czym skręć piekarnik i trzymaj w nim sernik kolejne 30 minut (piecz, aż góra osiągnie głęboki, złoty kolor).
- Wyjmij sernik z piekarnika, pozwól trochę ostygnąć, wyjmij z formy i odwiń delikatnie papier.
Ciasto owocowe
Składniki na 4 porcje:
- Płatki owsiane (220 g)
- Jaja całe r. M (2 szt.)
- Jogurt skyr (300 g)
- Mleko 0.5% (200 ml)
- Owoce – rekomendowane: śliwki, jagody, borówki, maliny (450 g)
- Erytrytol/ksylitol (100g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Białko serwatkowe WPC (78-80%) – opcjonalnie (90 g)
Przygotowanie:
- W misce lub garnku (2,5-3 litry) wymieszaj trzepaczką jaja, jogurt i mleko.
- Dodaj pozostałe składniki poza owocami i wymieszaj łyżką lub szpatułką.
- Odstaw na 15 minut, rozgrzej piekarnik góra/dół na 180 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wylej masę, rozprowadź delikatnie szpatułką w formę kwadratu.
- Na wierzch dodaj owoce (koniecznie rozmrożone, jeżeli używasz mrożonych).
- Piecz na środku 30-35 minut (może zależeć od piekarnika).
*Poziom cukru we krwi = stężenie glukozy we krwi
Artykuł powstał we współpracy z Novo Nordisk, właścicielem strony https://www.dann.edu.pl/materia_y-dla-pacjenta.html (PL24DI00054)
Bibliografia:
- A. Jeznach-Steinhagen, Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
- A. de Santis, Dieta w cukrzycy typu 2, Vital, Białystok 2023.
Artykuł partnera