Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Odkryj wielkanocne przystawki dla smakoszy! 10 nietuzinkowych pomysłów na przekąski

12 marca 2024 wielkanocne przekąski

Chociaż przygotowania do Świąt Wielkanocnych w dużej mierze skupiają się wokół śniadania z bliskimi, to nie można zapomnieć, że jest to także szczególny czas, kiedy odwiedzamy się z dalszą rodziną i znajomymi. Niezależnie od pory dnia, tym spotkaniom niemal zawsze towarzyszy dobry poczęstunek. Przekąski, inspirowane tradycyjnymi daniami wielkanocnymi sprawią, że będą to nie tylko radosne, ale i smaczne święta!

Pyszne dania z jajkiem w roli głównej

Jajek nie może zabraknąć na świątecznym stole. Mogą one występować jako faszerowane, stanowiąc samodzielną przystawkę, ale świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek lub innych dań. Jednym z nich jest szynka w galarecie. Pokrojone w ćwiartki jajka, owinięte w plastry szynki i zalane galaretą to nie tylko smaczna, ale i bardzo elegancko prezentująca się na półmisku przekąska. Podobnie będzie z pieczenią rzymską w nieco innej odsłonie. Ten popularny przysmak, dzięki włożonym do środka ugotowanym jajkom zyska zupełnie nowy wymiar smaku i doskonale wpasuje się w świąteczny klimat.

Pasztety, które podbiją serca uczestników świątecznego przyjęcia

Wśród przekąsek, które będą znakomitym dodatkiem do świeżego, chrupiącego pieczywa, nie może zabraknąć soczystych pasztetów. Można wykonać je z różnych rodzajów mięs, jak również bez nich. Pasztet domowy z indyka z suszoną żurawiną, namoczoną uprzednio w winie będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny pasztet z królika ze słoniną, wzbogacony aromatycznymi przyprawami, na czele z suszonym rozmarynem, wypełni cały dom niezwykłym zapachem, który długo będzie się jeszcze unosił po skończonej uczcie.

Jeśli jesteście miłośnikami jarskich przysmaków, pasztet z ciecierzycy zaskoczy was dodatkiem orzechowej w smaku pasty sezamowej tahini. To danie z pewnością zostanie zapamiętane na długo!

Pieczarki – idealny składnik wielu niezwykłych przystawek

Jeśli brakuje wam koncepcji na niebanalne potrawy podawane na zimno i na ciepło, pomocne mogą okazać się pieczarki. Mogą one być wykorzystane do faszerowania jajek, w wersji bardzo uproszczonej, jaką jest połączenie ich z rozgniecionymi żółtkami lub też nieco finezyjnej, w doborowym towarzystwie gotowanej szynki, groszku konserwowego i żółtego sera. Tak podane jaja, wyłożone na kiełkach słonecznika i posypane świeżym szczypiorkiem, nie umkną uwadze zaproszonych gości.

Błyskawiczną przekąską będą też pieczarki nadziewane mozzarellą, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Podane na gorąco z chrupiącą panierką, pod którą znajduje się niebiańska miękkość roztopionego sera, zrobią furorę na niejednym stole.

Tajemnica smaku awokado – czy nadaje się wyłącznie do sałatek?

Awokado ma coraz większą rzeszę zwolenników, najczęściej jednak używa się go do wieloskładnikowych sałatek lub jako dodatek do kanapek. Pozwólcie mu na rolę pierwszoplanową, a na pewno was nie zawiedzie! Faszerowane awokado ze śledziem i kaparami, podkręcone ostrą musztardą francuską i czerwoną cebulą zrewolucjonizuje wasze wyobrażenie o lekko orzechowym maślanym smaku tego owocu. Wytrawny deser na świątecznym stole? To jest możliwe właśnie dzięki awokado. Tort kanapkowy z nim oraz z grillowanym kurczakiem, boczkiem i jajkiem nie tylko obłędnie wygląda, ale i podobnie smakuje! Oczarujcie swoich gości taką przekąską, a z pewnością poproszą was o przepis!

Wielkanoc czy Boże Narodzenie? Cóż za połączenie!

Na koniec przystawka, która łączy smaki obydwu świąt. Biała kiełbasa, połączona z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, doprawiona curry i podana w zgrabnych rulonikach z francuskiego ciasta. Takie zestawienie sprawi, że na talerzu nie będzie nudno! Rumiane roladki z zaskakującym nadzieniem to propozycja, obok której nikt nie przejdzie obojętnie!

Chcecie zadziwić gości nietuzinkowymi przysmakami podczas świątecznej uczty? Propozycje wielkanocnych przystawek na stronie przepisy.pl nadadzą jej zupełnie inny wymiar!

Materiał zewnętrzny

pielęgnacja włosów

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

wielkanocne przekąski
ryba w piekarniku
RYBA PO GRECKU

Jesteś zainteresowany reklamą?

RYBA PO GRECKU