Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

Przetwory na zimę – zacznij robić je już dziś!

18 lipca 2023 Przetwory na zimę

Czy wiesz, że najlepsze przetwory na zimę wcale nie powstają dopiero późną jesienią? Za przyrządzanie sałatek, dżemów i przecierów warto zabrać się już w czerwcu! Lato to idealny czas, by zamknąć w słoikach intensywny smak dojrzałych sezonowych owoców. Jeśli więc w tym roku planujesz przyrządzanie domowych przetworów, już dziś przygotuj warzywa, owoce oraz kilka akcesoriów – i do dzieła!

Sekret domowych przetworów, czyli niezbędne akcesoria

W Polsce spośród przetworów największą popularnością cieszą się warzywne przeciery oraz owocowe soki, kompoty, dżemy, konfitury i powidła. Niektórzy chętnie przyrządzają także aromatyczne nalewki (głównie z wiśni, pigwy czy gruszek). Ty też chciałbyś ich spróbować? Na pewno więc potrzebne będą Ci słoiki na przetwory! Najbardziej uniwersalne będą takie o pojemności 1 l. Przed użyciem dobrze sprawdź ich stan! Słoiki na domowe przetwory nie mogą być wyszczerbione. Obejrzyj też nakrętki – pozbądź się zardzewiałych albo powyginanych.

Przed umieszczeniem przetworów w słoikach, dokładnie je umyj i wyparz. W tym celu odkręcone słoiki możesz wstawić na kilkanaście minut do rozgrzanego do 100°C piekarnika albo na ok. 2 minuty do mikrofalówki.

Do przyrządzania przetworów na zimę mogą przydać Ci się również: drylownice, sokowniki, szatkownice oraz duże garnki i miski.

Owocowe przetwory, które pokochają dzieci i dorośli

Jakie przetwory na zimę przygotować, kiedy nie masz doświadczenia w kuchni? Zacznij od zamiany sezonowych owoców na pyszne kompoty, musy albo soki. Z czasem zabierz się też za przyrządzanie dżemów. Zimą będą stanowiły doskonały dodatek do kanapek, naleśników oraz domowych deserów. Wykorzystasz je również jako nadzienie do ciast albo… pierogów!

Z czego zrobić dżemy, soki i kompoty? Po prostu wybierz ulubione owoce! Równie dobrze możesz użyć jabłek, gruszek czy malin. Świetnie sprawdzą się też oczywiście wiśnie, truskawki, jagody, agrest czy porzeczki.

Domowe przetwory w kilka chwil!

Najłatwiejsze do przygotowania są domowe kompoty. Z 1 kg owoców przyrządzisz ok. 4 litrowe słoiki kompotu. Poza owocami potrzebne będą Ci jeszcze tylko cukier i woda.

Duży garnek (najlepiej sprawdzają się garnki z grubym dnem) ustaw na kuchence. Wlej do niego 2 litry wody i dodaj minimum 200 g cukru – im kwaśniejsze owoce wybrałeś, tym więcej cukru możesz użyć. Wodę gotuj aż do rozpuszczenia się w niej cukru. W międzyczasie umyj owoce, rozdziel na 4 części i umieść w słoikach. Zalewaj je wrzącą wodą z cukrem tak, aby przy rancie słoika pozostał ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręć słoiki i zapasteryzuj. Pyszne kompoty na zimowe dni gotowe!

Kiszonki – domowe przetwory nie tylko z ogórków!

Równie chętnie co kompoty i dżemy w wielu domach przyrządzane są ogórki małosolne oraz kiszonki. Zwykle jest to kiszona kapusta oraz oczywiście ogórki. Czy wiesz jednak, że można także inaczej? Bardzo dobrze smakują także kiszone rzodkiewki albo fasolka szparagowa! W niektórych regionach przyrządza się ponadto… kiszone gruszki z miodem. Do kiszenia nadają się też jabłka, śliwki oraz warzywa – papryka czy pomidory. Jeśli więc lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj również takie wersje kiszonek!

Przygotowanie przetworów i ich właściwe przechowywanie

Domowe przetwory z warzyw i owoców to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów. Jednak aby faktycznie przetrwały wiele miesięcy, ważne są sposób i miejsce przechowywania.

Przetwory na zimę najlepiej umieścić w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Bardzo dobrze w tym celu sprawdza się domowa spiżarnia albo piwnica. W ostateczności przetwory przechowuj po prostu w kuchennych szafkach. Zadbaj jednak o to, by były suche i jak najbardziej oddalone od źródeł ciepła (np. grzejników czy piekarnika). Idealnie byłoby, gdyby szafki nie znajdowały się też tuż przy oknie.

Smak pysznych, dojrzałych owoców i warzyw przez cały rok? Tak – o ile postanowisz przyrządzić przetwory na zimę! To naprawdę nie jest trudne. Wystarczy kilka słoików, ulubione warzywa lub owoce oraz chęci. Spróbuj – w szare, zimowe dni Twoje starania doceni cała rodzina!

Autor zdjęcia: Fotografia MaNoGraf

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

serum na naczynka
Dlaczego warto wybrać obrączki ślubne z diamentami
Profilaktyka i diagnostyka od POLMED na najwyższym poziomie

Jesteś zainteresowany reklamą?

Profilaktyka i diagnostyka od POLMED na najwyższym poziomie