Wysokobiałkowy FIT murzynek z jabłkami, bez dodatku cukru (deser na jedną porcję)

Fit murzynek wysokobiałkowy bez dodatku cukru

Nie wiem, jak Wam, ale jednym z moich smaków dzieciństwa jest zdecydowanie ciasto Murzynek, takie z dużą ilością czekolady, powidłami, mięciutkie, słodkie i wilgotne, jedzone jeszcze ciepłe… Rozmarzyłam się!

Oczywiście, takie tradycyjne ciasto ciężko codziennie nie będzie dobrym wyborem. Będzie miało sporo tłuszczu i węglowodanów, cukrów prostych, a niewiele białka. To spowoduje dość dużą kaloryczność, a niskie poczucie sytości – po tradycyjnym Murzynku zapewne szybko poczujemy się głodni, mimo wchłonięcia ilości kalorii równej porządnemu daniu obiadowemu.

Ale nic straconego – mamy dla Was idealny, pyszny zamiennik! 🙂

Wysokobiałkowy FIT murzynek z jabłkami, bez dodatku cukru smakuje jak tradycyjny Murzynek, a i łatwiej je wkomponować w swoją dietę. Dzięki dodatkowi jabłka jest wilgotne i miękkie, śliwki zastępują nam konfiturę, kakao – czekoladę. Jest też  bardziej zbilansowane, bo dostarcza kompletu aminokwasów – białko uzupełniamy dzięki jajku i twarożkowi.

Jeśli nie jecie nabiału, twarożek możecie zastąpić po prostu całym jajkiem lub tofu.

Ciacho, jak zawsze, sprawdzi się idealnie na śniadanie, posiłek okołotreningowy lub słodki deser do kawy.

Deser jest na jedną porcję – jak większość naszych przepisów deserowych, idealny na coś słodkiego, a dodatkowo… nie będzie kusił 😉 Dlaczego to takie ważne, pisałam w artykule 9 wskazówek, jak szybko schudnąć!

Sprawdź resztę naszych przepisów na jednoporcjowe, wysokobiałkowe desery bez cukru!

Wrzesień to sezon na jabłka i śliwki więc to najlepszy czas na wypróbowanie tego przepisu! 🙂

Fit murzynek wysokobiałkowy bez dodatku cukru

Wysokobiałkowy FIT murzynek z jabłkami (jedna porcja)

Ok. 30B/15T/75W (1,5 porcji białka + 1,5 porcji tłuszczów + 2 porcje węglowodanów)

  • Suche skladniki:
    • 20 g mąki ryżowej
    • 20 g płatków jęczmiennych
    • szczypta proszku do pieczenia
    • cynamon, sól
    • 1 łyżka kakao
  • Owoce:
    • 1 nieduże jabłko
    • dwie śliwki węgierki
    • garść porzeczek (można pominąć)
  • Pozostałe:
    • 1 białko jaja
    • 15 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 125 g twarożku półtłustego

Wysokobiałkowy FIT murzynek z jabłkami – wykonanie

  1. Suche składniki mieszamy.
  2. Jabłko ścieramy na tarce, dodajemy do masy i mieszamy.
  3. Dodajemy orzechy, pokrojone śliwki i połowę twarożku. Dokładnie łączymy wszystko ze sobą widelcem.
  4. Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem, przykrywamy twarożkiem, dekorujemy porzeczkami.
  5. Pieczemy 30 min w 180oC.

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email