zwidelcempozdrowie.pl

Blog poświęcony zdrowemu odżywianiu, diecie i przepisom!

Poradniki

Jakie suplementy diety stosować na wsparcie wzroku?

Jakie suplementy diety stosować na wsparcie wzroku?

Nieprawidłowo skomponowana dieta może prowadzić do niedoborów ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Nie zawsze mamy czas i sposobność, by właściwie zadbać o to, co jemy, czasami konieczne jest również stosowanie diet eliminacyjnych. Aby dostarczyć organizmowi tego, co jest mu potrzebne, warto sięgnąć wówczas po suplementy diety. Sprawdź, jaki skład powinny mieć te stosowane z myślą o poprawie kondycji narządu wzroku.

Jakie składniki odżywcze działają korzystnie na wzrok?

Aby zachować dobry wzrok na długie lata, trzeba odpowiednio zadbać o oczy. Podstawą jest dobrze zbilansowana dieta, która dostarcza składniki odżywcze takie jak witaminy A, C i E, kwasy omega-3 i cynk, a także antyoksydanty i substancje naturalnie występujące w oku luteinę i zeaksantynę [1]. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Chronią też ważne dla widzenia struktury oka, takie jak siatkówka i plamka żółta. Antyoksydacyjne właściwości witaminy C i witaminy E są nie do przecenienia, zaś kwasy omega-3 są niezbędne dla właściwego składu filmu łzowego, który nawilża, dotlenia i odżywia struktury gałki ocznej. Niedostateczna ilość tych składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą może negatywnie oddziaływać na oczy, w tym prowadząc do pojawienia się objawów związanych z suchością oczu, a więc łzawienia, zaczerwienienia i zmęczenia oczu.

Jak powinna wyglądać dieta korzystna dla oczu?

Dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się na wytycznych przedstawionych graficznie w tzw. piramidzie żywieniowej [3]. Zgodnie z jej zaleceniami główne składniki jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Są one zasobne w witaminę C oraz polifenole i inne antyoksydanty, które redukują destrukcyjny wpływ powodowany przez wolne rodniki. W menu powinny znaleźć się również nabiał, jaja, orzechy i nasiona, tłuste ryby morskie, oleje roślinne. Zaleca się natomiast ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, zwłaszcza typu fast food oraz słodyczy. Tego typu dania często mogą zawierać wiele dodatków, w tym konserwanty oraz mnóstwo cukru, który przyczynia się m.in. do rozwoju otyłości i cukrzycy [1]. Jednym z powikłań cukrzycy jest retinopatia, groźna choroba siatkówki oka, która może prowadzić nawet do utraty wzroku [4].

Suplementy diety na poprawę wzroku

Suplementy diety nie sprawią, że nie będziemy musieli nosić okularów – nie skorygują już istniejących wad wzroku i nie zapobiegną chorobie. Mogą natomiast przyczynić się do zachowania dobrej kondycji narządu wzroku na długie lata w tym sensie, że pomogą w zbilansowaniu podaży ważnych dla oczu składników odżywczych. Dobry suplement diety dla wsparcia kondycji narządu wzroku powinien mieć w swoim składzie witaminy, cynk, luteinę, zeaksantynę oraz wysoką zawartość kwasów omega-3 (DHA). Uzupełnianie w ten sposób diety o te składniki wpłynie korzystnie na zdrowie oczu: witamina C i E pomoże złagodzić skutki stresu oksydacyjnego –zmniejszy szkodliwy wpływ wolnych rodników i promieniowania UV, a omega-3 poprawią skład filmu łzowego. Suplementacja dla oczu zalecana jest zwłaszcza osobom cierpiącym na zespół suchego oka, noszącym soczewki kontaktowe, stosującym diety eliminacyjne oraz pracującym przy komputerze. Sprawdzi się również w podróży, gdy wzrok jest bardziej narażony na działanie szkodliwych czynników, a dieta pozostawia niekiedy wiele do życzenia.

Materiał powstał we współpracy reklamowej z Bausch + Lomb.

Bibliografia:

  1. Józef Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Opta Therapy, ol. 4/Nr 2(14)/2017 (s. 117–120).
  2. Wolski T., Kalisz O., Gerkowicz M., Smorawski M.: Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu. Post. Fitoterapii 2007, 2: 82–90.
  3. W: Gawęcki J., Roszkowski W. (ed.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009: 313-328.
  4. Paweł Drągowski i in, CUKRZYCA JAKO PROBLEM SPOŁECZNY I EKONOMICZNY, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 2 (39) 2014.

Udostępnij