zwidelcempozdrowie.pl

Blog poświęcony zdrowemu odżywianiu, diecie i przepisom!

Przepisy

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Poradnik dla początkujących kucharzy.

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Poradnik dla początkujących kucharzy.

Naleśniki to jedno z ulubionych dań w polskiej kuchni. Podobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jednak, aby uzyskać idealne naleśniki, nie wystarczy tylko umieć je zrobić. Ważne jest też, na czym je smażyć. W tym poradniku dla początkujących kucharzy, przedstawimy najlepsze sposoby na to, na czym smażyć naleśniki, aby były pyszne i idealnie upieczone.

Na czym smażyć naleśniki – Warto wiedzieć!

Metoda smażenia naleśników Średnia temperatura smażenia (stopnie Celsjusza) Czas smażenia jednej strony (w minutach) Ilość kalorii w jednym naleśniku
Smażenie na teflonowej patelni 180 1-2 70-100
Smażenie na patelni z żeliwa 200 2-3 100-150
Smażenie na grillu elektrycznym 200 2-3 60-80
Smażenie na grillu gazowym 220 2-3 50-70
na czym smażyć naleśniki

Na czym smażyć naleśniki – FAQ

Na czym najlepiej smażyć naleśniki?

Najlepiej smażyć naleśniki na patelni z teflonową powłoką lub ceramiczną. Można też użyć specjalnej naleśnikowej patelni.

Czym można zastąpić olej podczas smażenia naleśników?

Można zastąpić olej podczas smażenia naleśników masłem lub margaryną.

Jakie są alternatywne metody smażenia naleśników?

Alternatywnymi metodami smażenia naleśników są pieczenie w piekarniku lub grillowanie na patelni grillowej.

Udostępnij