Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Najlepsze przepisy na pyszne ciasto marchewkowe

30 stycznia 2024 ciasto marchewkowe przepis

Jeśli szukasz przepisu na pyszne i wilgotne ciasto, które zachwyci twoich gości, to ciasto marchewkowe jest idealnym wyborem. To popularne danie w USA i Wielkiej Brytanii, które zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. W tym artykule przedstawimy kilka najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe, które z pewnością sprostają twoim oczekiwaniom.

Poznaj top 10 ciast!

Przepis 1: Najpyszniejsze ciasto marchewkowe

Ten przepis na ciasto marchewkowe zdobył ogromną popularność i zachwycił liczne osoby. Jest on prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy jest po prostu niebiański. Oto składniki, które będziesz potrzebować:

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa lub jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ociep jajka w temperaturze pokojowej, a następnie ubij je do podwojenia objętości.
  2. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gładka i puszysta.
  3. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolej olej cieniutkim strumieniem.
  4. Dodaj marchewkę, ananas (lub jabłko), orzechy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj.
  5. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
  6. Dodaj mieszankę suchych składników do miski z masą marchewkową i delikatnie połącz wszystkie składniki.
  7. Wyłóż ciasto do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez około 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Polewa

  1. W osobnej misce ubij serek kremowy razem z miękkim masłem i cukrem pudrem.
  2. Włóż polewę na kilkanaście minut do lodówki.
  3. Przekrój ostudzone ciasto poziomo na 2 części.
  4. Na spodzie posmaruj 1/3 ilości polewy.
  5. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy.
  6. Udekoruj orzechami.

Przepis 2: Idealnie puszyste ciasto marchewkowe z mascarpone

Ten przepis na ciasto marchewkowe jest idealny dla miłośników puszystych i wilgotnych wypieków. Możesz go wykorzystać nie tylko na codzienne podwieczorki, ale także na specjalne okazje, takie jak urodziny. Oto składniki, których będziesz potrzebować:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 180 ml oleju roślinnego
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 300 g grubo startej marchewki
  • 120 g musu jabłkowego bez cukru
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru zwykłego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 g serka Philadelphia lub mascarpone
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Jajka, masło i serek na krem maślany wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj formę do pieczenia o rozmiarze 35 x 25 cm lub dwie tortownice o średnicy 22 cm.
  3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i sól.
  4. Startą marchewkę przenieś na sitko i delikatnie ją wyciśnij, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  5. W misce ubij jajka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią przez około 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  6. Stopniowo dodawaj olej, ciągle mieszając.
  7. Dodaj przyprawy, mus jabłkowy i wymieszaj.
  8. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników, dokładnie mieszając.
  9. Na koniec dodaj startą marchewkę i delikatnie wymieszaj.
  10. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, do suchego patyczka.

Lukier

  1. W misce ubij ser Philadelphia (lub mascarpone) razem z miękkim masłem i cukrem pudrem.
  2. Dodaj ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj.
  3. Ostudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj spodem lukrem.
  4. Przykryj drugą częścią ciasta i ponownie posmaruj lukrem.
  5. Posyp posiekanymi pistacjami lub orzechami.

Podsumowanie

Ciasto marchewkowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Dzięki zawartości marchewki jest ono wilgotne i puszyste, a dodatek aromatycznych przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku. Wypróbuj jedno z naszych przepisów na ciasto marchewkowe i zaskocz swoich gości smakiem i teksturą tego wypieku. Smacznego!

Zobacz także: Czy można jeść zakalec? Sprawdź, czy warto ryzykować smakowite grzeszki.

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl

Redakcja zwidelcempozdrowie.pl to zespół specjalistów związanych z dietą i zdrowym stylem życia. Sprawdź nasze wpisy!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

wielkanocne przekąski
ryba w piekarniku
RYBA PO GRECKU

Jesteś zainteresowany reklamą?

RYBA PO GRECKU