Wegańskie burgery z czerwonej fasoli – szybkie i zdrowe

Wegańskie burgery z czerwonej fasoli to szybka alternatywa dla mięsnego hamburgera. Szybkie i proste w przygotowaniu – zmiksuj, dopraw i upiecz zdrowy obiad!

Wegańskie burgery – czy warto?

Nawet największemu mięsożercy czasami przyda się jakieś urozmaicenie diety 😉 O tym, czy warto jeść mięso mogliście już przeczytać. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na szybkie i pyszne burgery wegańskie – możecie nie wierzyć ale smakują jak te z wołowiny!

Ich plusem jest też fakt, że wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera, a powstałe kotleciki upiec więc posiłek… w zasadzie robi się sam. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i podpieczonej bułki 🙂 Jeśli jednak nie jecie pieczywa, spróbujcie podać je frytkami z ziemniaków lub batatów, które możecie przygotować równocześnie z burgerami. Na redukcji świetnie sprawdzą się frytki z selera 😉

No i nie zapomnijcie o sosie czosnkowym na bazie jogurtu!

burgery z czerwonej fasoli burgery fasolowe hamburgery z fasoli hamburgery z czerwonej fasoli

Burgery z czerwonej fasoli PRZEPIS (4 sztuki – 2 porcje)

W dwóch burgerach: 220 kcal, 15 g B / 5 g T / 30 g WW

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pół łyżeczki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – płatki jaglane)
  • przyprawy, np.:
    • 1/2 łyżeczki chilli
    • 1/4 łyżeczki kolendry
    • pieprz, pieprz ziołowy
    • natka pietruszki
    • sos sojowy

Burgery z czerwonej fasoli WYKONANIE

  1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulą. Po minucie dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy i ściągamy z ognia.
  2. Fasolę odsączamy i mieszamy z wcześniej podsmażonymi warzywami, przyprawami i płatkami owsianymi.
  3. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sosem sojowym i jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy na 15-20min.
  4. Formujemy burgery, przekładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. w 180 °C, w połowie przekręcając na drugą stronę.

Burgery bez pieczarek oczywiście też wyjdą! 😉

Dodatki, wegańskie lub wegetariańskie:

  • bułka, np. kajzerka lub bułka pełnoziarnista
  • łyżka parmezanu / plaster sera żółtego lub
  • w wersji wegańskiej, plastry awokado,
  • sos czosnkowy: dwie łyżki jogurtu łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą i świeżymi ziołami lub
  • w wersji wegańskiej sos pomidorowy: łyżka koncentratu doprawiona ulubionymi ziołami.

Wartość odżywcza całości (dwa burgery + bułka + ser + sos): 520 kcal; 30g B / 12 g T / 70 g WW

Smacznego!

Wegańskie burgery ze sklepu a burgery z czerwonej fasoli

Jak nasz burger wypada w porównaniu z burgerem ze sklepu? Taki zamiennik mięsa proponuje firma Dobra Kaloria w produkcie Roślinny burger.

burgery z czerwonej fasoliŹródło: Dobra Kaloria

Roślinny Burger Dobra Kaloria będzie fajną alternatywą w momencie w którym nie mamy czasu na gotowanie. Jest dostępny w wielu sklepach i ma niezły skład. Jest on jednak zupełnie inny niż burgery z czerwonej fasoli. 

Skład Roślinnego Burgera Dobra Kaloria: woda, kiełki słonecznika, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, gluten pszenny, mąka amarantusowa, teksturowane białko grochu (białko grochu, mąka grochowa), ekstrakt z cebuli, ekstrakt drożdżowy, czosnek suszony, cebula suszona, sól kłodawska, pieprz czarny.

Nie jest on produktem bezglutenowym, a powstał na bazie kiełków słonecznika i teksturowanego białka pszenicy. Takie białko powstaje z mąki pszennej w wyniku ekstrakcji. Jest podstawą wegańskiego zamiennika mięsa SEITAN. O ile nie uważam seitanu za cokolwiek szkodliwego, to myślę, że mocno przetworzone białko pszenne powinno być urozmaiceniem, a nie podstawą diety.

Roślinny Burger Dobra Kaloria dostarcza w 1 burgerze 308 kcal, 24 g B, 20 g T i tylko 5 g węglowodanów.

Burgery z czerwonej fasoli są zdecydowanie niżej kaloryczne i mają mniejszą zawartość tłuszczów. 2 burgery z czerwonej fasoli to jedynie 220 kcal.

Uważam, że Roślinny Burger będzie dobrą alternatywą dla mięsa z hipermarketu. Ale jeśli macie 10 minut czasu, przygotujcie swoje burgery z fasoli samodzielnie!

Dajcie znać, jak przypadł Wam do gustu ten przepis! 🙂

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email