Wegańskie burgery z czerwonej fasoli to szybka alternatywa dla mięsnego hamburgera. Szybkie i proste w przygotowaniu – zmiksuj, dopraw i upiecz zdrowy obiad!
Wegańskie burgery – czy warto?
Nawet największemu mięsożercy czasami przyda się jakieś urozmaicenie diety 😉 O tym, czy warto jeść mięso mogliście już przeczytać. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na szybkie i pyszne burgery wegańskie – możecie nie wierzyć ale smakują jak te z wołowiny!
Ich plusem jest też fakt, że wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera, a powstałe kotleciki upiec więc posiłek… w zasadzie robi się sam. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i podpieczonej bułki 🙂 Jeśli jednak nie jecie pieczywa, spróbujcie podać je frytkami z ziemniaków lub batatów, które możecie przygotować równocześnie z burgerami. Na redukcji świetnie sprawdzą się frytki z selera 😉
No i nie zapomnijcie o sosie czosnkowym na bazie jogurtu!
Burgery z czerwonej fasoli PRZEPIS (4 sztuki – 2 porcje)
W dwóch burgerach: 220 kcal, 15 g B / 5 g T / 30 g WW
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół łyżeczki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – płatki jaglane)
- przyprawy, np.:
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki kolendry
- pieprz, pieprz ziołowy
- natka pietruszki
- sos sojowy
Burgery z czerwonej fasoli WYKONANIE
- Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulą. Po minucie dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy i ściągamy z ognia.
- Fasolę odsączamy i mieszamy z wcześniej podsmażonymi warzywami, przyprawami i płatkami owsianymi.
- Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sosem sojowym i jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy na 15-20min.
- Formujemy burgery, przekładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. w 180 °C, w połowie przekręcając na drugą stronę.
Burgery bez pieczarek oczywiście też wyjdą! 😉
Dodatki, wegańskie lub wegetariańskie:
- bułka, np. kajzerka lub bułka pełnoziarnista
- łyżka parmezanu / plaster sera żółtego lub
- w wersji wegańskiej, plastry awokado,
- sos czosnkowy: dwie łyżki jogurtu łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą i świeżymi ziołami lub
- w wersji wegańskiej sos pomidorowy: łyżka koncentratu doprawiona ulubionymi ziołami.
Wartość odżywcza całości (dwa burgery + bułka + ser + sos): 520 kcal; 30g B / 12 g T / 70 g WW
Smacznego!
Wegańskie burgery ze sklepu a burgery z czerwonej fasoli
Jak nasz burger wypada w porównaniu z burgerem ze sklepu? Taki zamiennik mięsa proponuje firma Dobra Kaloria w produkcie Roślinny burger.
Źródło: Dobra Kaloria
Roślinny Burger Dobra Kaloria będzie fajną alternatywą w momencie w którym nie mamy czasu na gotowanie. Jest dostępny w wielu sklepach i ma niezły skład. Jest on jednak zupełnie inny niż burgery z czerwonej fasoli.
Skład Roślinnego Burgera Dobra Kaloria: woda, kiełki słonecznika, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, gluten pszenny, mąka amarantusowa, teksturowane białko grochu (białko grochu, mąka grochowa), ekstrakt z cebuli, ekstrakt drożdżowy, czosnek suszony, cebula suszona, sól kłodawska, pieprz czarny.
Nie jest on produktem bezglutenowym, a powstał na bazie kiełków słonecznika i teksturowanego białka pszenicy. Takie białko powstaje z mąki pszennej w wyniku ekstrakcji. Jest podstawą wegańskiego zamiennika mięsa SEITAN. O ile nie uważam seitanu za cokolwiek szkodliwego, to myślę, że mocno przetworzone białko pszenne powinno być urozmaiceniem, a nie podstawą diety.
Roślinny Burger Dobra Kaloria dostarcza w 1 burgerze 308 kcal, 24 g B, 20 g T i tylko 5 g węglowodanów.
Burgery z czerwonej fasoli są zdecydowanie niżej kaloryczne i mają mniejszą zawartość tłuszczów. 2 burgery z czerwonej fasoli to jedynie 220 kcal.
Uważam, że Roślinny Burger będzie dobrą alternatywą dla mięsa z hipermarketu. Ale jeśli macie 10 minut czasu, przygotujcie swoje burgery z fasoli samodzielnie!
Dajcie znać, jak przypadł Wam do gustu ten przepis! 🙂